В 2 ч. след полунощ "Търкиш Еърлайнс" (Turkish Airlines) извърши последния си полет от летище "Ататюрк" с дестинация Сингапур. Само 12 часа по-късно в посока Анкара излетя и първия им самолет от летище "Истанбул", обявиха от авиокомпанията.

Полет ТК54 Истанбул – Сингапур е превозвал 319 пътници и 18-членен кабинен екипаж.

След потеглянето на последния пътнически полет конвой от камиони пренесе тоновете оборудване през града до огромното ново летище, което Турция планира да превърне в най-голямото в света.

Очаква се процесът по преместването да отнеме общо 45 часа и да приключи днес в 23:59 ч..

Новото летище "Истанбул", което досега струва 8 млрд. долара и един от няколкото мега проекти на президента Тайип Ердоган, първоначално ще има капацитет от 90 млн. пътници годишно. Властите смятат той да се увеличи до 200 млн. на година.

Летище "Ататюрк" 86 години е дом на Turkish Airlines и от него авиокомпанията осъществява първия си вътрешен полет до летище "Анкара Есенбоа". Първият полет от летище "Истанбул" също е до турската столица и превозва 172 пасажери и 8-членен кабинен екипаж на борда.

"Днес, от новия ни дом, започваме едно ново приключение и отново с първия ни полет се отправяме към турската столица", написа в официално изявление Илкер Айджъ, председател на борда на директорите и изпълнителния комитет на авиокомпанията. 

Дневник