Лудогорец" и ЦСКА не се победиха в дербито от 28-ия кръг на Първа лига, завършвайки 0:0 в Разград. Само три дни, след като червените изхвърлиха шампионите в четвъртфинален сблъсък в Купата на България, те се срещнаха за втори път, в нов вълнуващ мач.

Въпреки липсата на голове, 90-те минути на "Лудогорец арена" предложиха много интрига и интересни моменти. Преди почивката ЦСКА доминираше на терена и пропусна три отлични шанса да поведе. През вторите 45 минути обаче предимството беше на страната на шампионите, които също можеха да съжаляват за редица пропуски. Веднъж и гол на Клаудиу Кешеру беше отменен заради засада.

Много силен мач направиха двамата вратари Ренан дос Сантос и Витаутас Черниаускас, които бяха на ниво за тимовете си.

Само осем кръга преди края на сезона разликата между двата отбора се запазва. "Лудогорец" води с три пред червените, но тепърва има да гостува на "Българска армия" в 33-ия кръг. През следващата седмица шампионите имат визита и на "Левски".

Стойчо Стоев направи четири промени в своя титулярен състав след загубата в мача за Купата на България. Станислав Манолев остана извън групата, като неговото място и това на Сисиньо бяха заети от Лукас Саша и Антон Недялков по фланговете на защитата. Светослав Дяков и Серкан Юсеин започнаха вместо Абел Анисе и Яцек Горалски.

При ЦСКА изненадваща беше липсата на Рафаел Енрике, който дори не беше в групата. Вместо него там започна Евандро, а наказаният Жанио Бикел беше сменен от Жеферсон.

Само 90 секунди след първия сигнал ЦСКА можеше да поведе в срещата. Евандро се измъкна по левия фланг след дълго подаване, като Недялков покри засадата. Бразилецът излезе очи в очи с Ренан, но вратарят на "Лудогорец" излезе, за да скъси ъгъла, след което парира изстрела.

Шампионите опитаха да отговорят, но стигнаха само до два корнера и няколко разбъкрвания след центрирания. Вместо това в 10-ата минута ЦСКА имаше втора отлична възможност да открие. Рубен Пинто центрира отдясно, а Евандро засече, но отново Ренан се намеси добре и предотврати сигурен гол.

Добрата игра на гостите продължи, като "Лудогорец" изобщо не можеше да стигне до опасно положение пред Черниаускас. Марселиньо рядко играеше с топката, а крилата на шампионите не успяваха да се справят един на един срещу защитниците в червено.

В 17-ата минута ЦСКА пропусна трети отличен шанс да поведе. Али Соу задържа отляво и намери Жоржиньо, той два пъти финтира защитниците на "Лудогорец", отвори си пространство и стреля с левия крак, но прати топката в аут.

В атака всичко за "Лудогорец" беше свързано с Клаудиу Кешеру. Топреализаторът на шампионите обаче беше прекалено изолиран, а в повечето случаи съотборниците му го търсеха с дълги подавания. Халфовете в зелено не се ангажираха да играят повече с топката, което даде предимство на ЦСКА.

От общо три отправени удара от "Лудогорец" два бяха за Кешеру. Румънецът веднъж стреля неточно, а единственият точен удар за тима отново беше негово дело, чак в 43-ата минута. Тогава нападателят на "Лудогорец" се завъртя и от малък ъгъл опита да затрудни Черниаускас, но литовецът беше на мястото си.

След слабата първа част Стойчо Стоев направи една промяна, като извади Джоди Лукоки, за да пусне на терена Адриан Попа. Румънецът се включи с желание и съотборниците му веднага започнаха да го търсят по десния фланг.

В продължение на 15 минути ЦСКА дори трудно минаваше центъра, като имаше само две атаки без да създаде голяма опасност. За разлика от първата част "Лудогорец" беше много по-опасен и създаде няколко ситуации пред Черниаускас. За капак Николай Бодуров получи контузия и движението му беше доста затруднено.

Това сякаш доведе до колебания и при останалите в защитата на червените, които вече не действаха толкова убедително. Най-големи проблеми имаше Жеферсон срещу Попа.

В 64-ата минута Вандерсон си отвори пространство за удар отляво и стреля, но топката мина покрай вратата на ЦСКА. Малко по-късно имаше опасност и пред другата врата след грешка на Моци. Той подари топката на Али Соу, но центрирането на гамбиеца беше избито от Ренан, който се намеси решително преди топката да стигне до непокрития Тиаго.

Точно 20 минути преди края ЦСКА имаше голям късмет да не получи гол. След пробив на Попа отдясно топката беше върната към вратарското поле, а последва и удар, но някак бранителите в червено и вратарят Черниаускас успяха да я избият.

До края на двубоя имаше интересни моменти и пред двете врати. "Лудогорец" продължи да натиска гостите и да опитва всячески да стигне до гол. ЦСКА също имаше своя момент, но удар на Тиаго от фаул беше уловен от Ренан.

В 87-ата минута "Лудогорец" все пак стигна до попадение чрез Клаудиу Кешеру. Помощник съдията от близката страна обаче правилно видя, че румънецът е в засада и така голът беше отменен.

Дневник