Строителната фирма "Артекс" обяви, че преустановява строителството на сградата "Златен век". Това се казва в съобщение на компанията до медиите, съобщава "Нова телевизия". Позицията на "Артекс" не беше получена на редакционната поща на "Дневник".

"Категорично заявяваме, че проектът "Златен Век" е законен, притежава действащо разрешение за строеж и законни строителни книжа. Съдействаме на всички институции за извършване на проверки на строежа и документацията", пише в съобщението.

"В момента работим по осигуряване на безопасността на обект "Златен Век", както и по отстраняване на констатираните забележки от страна на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) като технологичният срок за това е до 15 април. Преустановяваме строителството на обекта, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов. Конструкцията на текущото ниво е необходимо да бъде завършена с цел безопасност и защита на хората от падащи строителни материали и съоръжения при евентуални природни бедствия", уточняват от "Артекс".

В четвъртък Борисов обяви, че спира строителството на сградата, която ще бъде над 100 метра висока. Малко след това ДНСК съобщи за проверка, извършена на 20 и 26 март. Тя е констатирала отклонения от одобрения проект, свързани с монтажа на две асансьорни клетки, с ограждащите стоманобетонни стени на подземната част, обезопасяването на 15 м дълбок изкоп и др. За тях е съставен констативен акт за спиране на строителството. (В него не се коментира дали разрешителното за строеж на "Златен век" е с изтекъл срок или не.)

Вчера екип на "Дневник" установи, че строителството на сградата не е спирало след разпореждането на Борисов. По закон след връчването на констативния акт от ДНСК тече 7-дневен срок за възражение от страна на инвеститора.

До разпореждането на Борисов се стигна след множество протести на жители на кв. "Лозенец". Днес един от активистите на Инициативен комитет "Лозенец" Мариан Бушар заяви, че премиерът лично му се е обадил, за да му каже, че ще прекрати строежа на сградата.

Дневник