Байерн" (Мюнхен) излезе начело в Бундеслигата след съкрушителна победа над директния конкурент за титлата "Борусия" (Дортмунд). Шампионите спечелиха с 5:0 на стадион "Алианц арена" и поведоха с точка аванс на върха в класирането шест кръга преди края на първенството.

"Борусия" започна амбицирано мача и "Байерн" имаше късмет да задържи нулевото равенство в седмата минута. Махмуд Дахуд получи топката на отлична позиция на седем-осем метра от вратата, но ударът му срещна страничния стълб.

Само три минути по-късно "Байерн" наказа пропуска на гостите, след като Матс Хумелс беше изпуснат от централните бранители и отбеляза с глава след центриране от корнер.

В 17-ата минута груба грешка в отбраната на "Борусия" и страхотно изпълнение на Роберт Левандовски доведоха до втори гол. Последният в отбраната Дан Загаду опита да подаде на партньора си в отбрана Мануел Аканджи, но Левандовски пресече паса, прехвърли технично вратаря Роман Бурки и от границата на наказателното поле насочи топката във вратата със странична ножица.

Полският нападател стана първият футболист в историята на Бундеслигата, който се разписва в пет поредни мача срещу бившия си отбор.

Защитата на "Борусия" започна да играе все по-несигурно и в края на полувремето "Байерн" нанесе решаващ удар с две попадения за по-малко от три минути. В 41-ата минута Хави Мартинес направи 3:0 след продължително разбъркване в наказателното поле на гостите.

Две минути по-късно баварците стигнаха до четвърто попадение. Серж Гнабри беше изпуснат във вратарското поле след центриране на Томас Мюлер и вкара с глава отблизо.


През второто полувреме баварците спокойно контролираха ситуацията на терена, а гостите от Дортмунд не успяха да се отърсят от шока през първата част.

Минута преди края на редовното време Левандовски допълни кошмара на досегашния лидер с пето попадение.

Полският национал стана първият чужденец в историята на Бундеслигата , който достига границата от 200 гола. С 201 попадения той заема петото място във вечната класацията на най-добрите реализатори в германското първенство.

Повече имат само Манфред Бургсмюлер (213), Юп Хайнкес (220), Клаус Фишер (268) и Герд Мюлер (365).


Това беше мач №100 между двата отбора за първенство. "Байерн" има

"Байерн" записа 20-а победа от 28 мача за първенство и 14-а в последните си 16 шампионатни мача. Тимът на Нико Ковач събра 64 точки и се насочи към спечелването на седма поредна титла в Германия.

"Борусия" допусна третата си загуба в Бундеслигата и най-тежкото си поражение под ръководството на Люсиен Фавр.

Тимът от Дормунд продължи спада си през 2019 г., като има само четири победи в последните си 11 мача във всички турнири.

Дневник