След два месеца изпитания хеликоптерът на НАСА, който ще бъде изпратен на Марс, вече е готов за мисия. Той е преминал през всички тестове и е готов за мисия до Червената планета. Това съобщиха от американската космическа агенция. Летателният апарат е с размерите на голям дрон и тежи едва 1.8 кг. Той трябва да излети за Марс през 2020 г.

Периодът на тестовете не е избран случайно. Целта на инженерите на НАСА е да извършат по-голяма част от изпитанията през зимата, за да проверят как машината работи при температури, близки до тези на Марс. Очаква се през 2021 г. той да направи първите си тестови полети на Червената планета, след като през февруари същата година е планувано мисията да достигне Марс. Полетите ще са с продължителност до 90 секунди.

Докато хеликоптерите са обичайна гледка на Земята, летенето в атмосферата на Марс е нещо съвсем различно. Нейната плътност е само около 1% от тази на Земята. Сходна атмосфера с тази на Червената планета има на 30 километра над земната повърхност, уточняват учени от НАСА.

Хеликоптерът на НАСА, който ще изследва Марс, премина всички тестове и е готов за мисия


Създаването на подходящи условия за тестове е било едно от големите предизвикателства за екипа, който разработва хеликоптера. За целта е изработен космически симулатор, който е с ширина от близо 8 метра. Той разполага с вакуумна помпа, която изсмуква кислорода и други газове от въздуха в него. След това вътре се добавя въглероден диоксид, който е главната съставка в атмосферата на Марс.

"Пренасянето на хеликоптер в изключително тънка атмосфера е само част от предизвикателството. За да симулираме истинско летене на Марс, трябва да докараме гравитацията до 2/3 от земната, защото гравитацията на Червената планета е много по-слаба", каза Теди Цанетос, който ръководи тестовия екип. Гравитацията е постигната чрез моторизиран ремък, прикрепен към върха на хеликоптера, който успява да създаде еквивалентен на две трети от земната гравитация.

При първия опит хеликоптерът се е издигнал на 5 см височина и е останал в полетен режим за минута. Последвали са още тестове, които са доказали, че машината работи добре в подобни условия.


Целта пред апарата е да направи кадри на Марс отвисоко, които да помогнат на учените да разгледат повърхността на планетата. Освен това ще може предварително да се види какво има зад даден хълм, който трябва да бъде преодолян от марсохода.

Хеликоптерът ще се управлява от новия марсоход, върху когото ще бъде прикрепен, и ще се захранва от слънчеви батерии. Безпилотният дрон ще утрои разстоянието, което един марсоход може да измине за един марсиански ден. Хеликоптерът ще лети пред марсохода и ще изпраща информация за терена обратно на Земята. Това ще помогне на инженерите да планират най-добрият и оптимален маршрут на марсохода.

Дневник