Налице сега е избор между възможностите Великобритания да напусне Европейския съюз със сделка или изобщо да не го напусне. Това заяви британският премиер Тереза Мей, която се опитва да постигне компромис по сделката с опозиционната Лейбъристка партия, съобщава БТА.

"Тъй като парламентът даде да се разбере, че ще попречи на Великобритания да напусне без сделка, сега имаме категоричен избор - да напуснем ЕС без споразумение или изобщо да не напуснем", каза Мей снощи в последен, отчаян апел към законодателите да подкрепят сделка.

"Колкото по-дълго трае това, толкова по-голям е рискът Обединеното кралство въобще да не напусне. Това ще означава да допуснем този Брекзит, за който гласуваха британците, да ни се изплъзне. Изключително важно е да изпълним това, за което гласуваха хората, а за да го направим, трябва да имаме сделка" добави тя.

Втори референдум за членството на Великобритания в ЕС би бил "крайно предателство", пише в днешния брой на в. "Сънди телеграф" лидерът на Камарата на общините Андреа Ледсъм. "Това ще изисква дълго отлагане, ще разпали разединяващите дебати, а и след като парламентът досега не успява да приложи резултатите от първия, нямаме причини да смятаме, че ще уважи и тези от втория референдум", отбеляза тя.

"Виждането, което имахме за Брекзит, се изпарява, а нямаме време да го спасим", предупреди Ледсъм.

Правителството на Тереза Мей планира да промени законопроекта за Брекзит, включвайки в него законодателна мярка, която гарантира сключване на митническо споразумение с ЕС, в опит да си осигури подкрепата на Лейбъристката партия за споразумение за Брекзит.

Дневник