Като правилна, но закъсняла кметът на София и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова оцени оставката на Цветан Цветанов от управленските позиции в Гпартията и заяви, че в тази ситуация тя би си тръгнала от важните управленски позиции.

Ето какво още каза тя в интервю за "Нова телевизия", което предизвика интерес и по време на провелата се днес пресконференция на ГЕРБ, на която заместник - председателят на партията Цветан Цветанов представи слогана им за предстоящите избори за Европейски парламент, след което отказа да коментира изказването на Фандъкова.

В началото на разговора тя заяви, че скандалът с апартаментите се отрази тежко на ГЕРБ и допълни: "Съгласна съм и с думите на премиера, който каза: "Отвратихме хората". За мен по-страшното е, че минавайки от скандал в скандал, нарушихме доверието на хората в политиката, в политиците и в институциите. Те вече не вярват на думи, не вярват дори и на проверки."

Според нея всички в партията трябва да положат, за да спре кризата на доверие. "Това става само с признаване на грешки и поемане на отговорност. Това е принцип и аз смятам, че е правилен принцип, защото това всъщност е носене на отговорност. В този случай отговорността беше сериозна и призната."

По повод резултатите от изследване на "Алфа рисърч", според което доверието в институциите е паднало дотолкова, че се доближава до нивата на това към правителството на Пламен Орешарски и разликата между ГЕРБ и БСП е под един 1%., тя допълни, че ГЕРБ е получил урок, а предизборната кампания тепърва предстои.

На въпроса защо "от името на морала" Цветан Цветанов подаде оставка от парламента и дали от името на същия този морал остана в партията, тя отгооври: "Моралът не може да бъде различен. Моралът е един и същи. Отново ще кажа, че за мен това, че подаде оставка от политическите позици, беше правилно, но със сигурност трябва да се дават обяснения на хората. Може би даже беше малко закъсняла реакция. Дълго време нямаше отговор за обществото, но като цяло постъпката беше правилна, но малко закъсняла."

Причината за оставането му в партията тя отдаде на предстоящите европейски избори: "Вероятно причините са организацията, наближаващите избори. Със сигурност той има много сериозен авторитет сред всички. Ако питате мен дали аз бих постъпила така, аз ще ви кажа не.

На уточняващия въпрос "Щяхте да си тръгнете от партията?" тя отговори: "От важни управленски позиции, да."

Дневник