Голмайсторът на "Барселона" Лионел Меси стана футболистът с най-много победи в историята на испанското първенство. С инфарктния успех срещу "Атлетико" (Мадрид) в събота аржентинецът подобри рекорда на легендарния вратар на "Реал" (Мадрид) Икер Касияс.

Меси постигна 335-aта си победа в Ла Лига. Той имаше нужда от 447 мача, за да подобри рекорда. Касияс има 334 победи в 510 двубоя през 16-те си сезона с мъжкия отбор на "Реал" (Мадрид).

Меси държи купища значими рекорди в испанския футбол. Той е най-добрият реализатор в историята на Ла Лига с 414 гола. Втори с 311 е Кристиано Роналдо, който миналото лято напусна "Реал", за да се присъедини към "Ювентус".


Меси е чужденецът с най-много изиграни мачове в Ла Лига, както и чужденецът с най-много шампионски титли - 9.

"Барселона" почти сигурно ще стане шампион и тази година. Ако това се случи, Меси ще изравни Пири (10) на второто място и ще се доближи на две титли от абсолютния рекорд на Пако Хенто (12).

Аржентинецът държи рекорда за най-много попадения в рамките на един сезон - 50.

През този сезон той ще спечели за шести път в кариерата си голмайсторския приз "Пичичи", което ще го изравни с рекордьора Телмо Сара.

Откакто играе за мъжкия отбор на "Барселона", Меси е спечелил 32 трофея - девет пъти титлата в Ла Лига, четири пъти Шампионската лига, шест пъти Купата на краля, седем пъти Суперкупата на Испания, три пъти Суперкупата на УЕФА и три пъти Световното клубно първенство.

Дневник