Италианецът Алберто Бетиол от EF Drapac покори за пръв път в своята кариера колоездачната класика Обиколка на Фландрия. Състезателят на американския състав се прояви като най-силен по тежкия маршрут от 270 км между Антверпен и Уденард. Бетиол измина дистанцията за 6:18.49 часа със средна скорост 42.78 км/ч. Това беше петото най-бързо издание на Фландрия.

Надпреварата се слави като една от най-тежките в професионалното колоездене. През 2019 г. състезателите трябваше да преодолеят 17 кратко, но стръмни изкачвания, повечето от които на павета, както и още няколко равни павирани участъка.

Преди победата си Бетиол имаше само три участия във Фландрия, в две от които не завърши, а през 2017 г. се класира 24-и. Той е общо деветият италианец, който печели Обиколка на Фландрия, а страната има 11 успеха, след като Фиоренцо Мани е трикратен шампион (1949-51). Бетиол слага край на 12 години суша за Италия, след като за последно спечели Алесандро Балан през 2007 г.

"Невероятно е, още ми е трудно да разбера какво съм постигнал. Нямам думи. Победата е за мен, но целият отбор свърши невероятна работа през целия ден. В последно време нямахме много успехи, но работихме много и мисля, че тепърва ще виждате много розови фланелки в предни позиции", каза Бетиол след финала.

"На Кваремонт от колата ми казаха да пробвам, ако се чувствам добре. След това не загубих време и на Патерберг, а оставащите 14 километра бяха най-тежките в живота ми".

Състезателят на EducationFirst Drapac нямаше професионална победа дотук в своята кариера. През целия ден той отговаряше на всички атаки и беше в групата на фаворитите. Около 20 км преди финала, при третото последно преминаване на височината Уде Кваремонт, Бетиол атакува и застигна последните двама бегълци Каспер Асгрен и Дилан Ван Барле.

Италианецът премина пръв и през последната височина Патерберг, а преследачите му не успяха да го доближат. В последните 14 км Бетиол поддържаше високо темпо и пресече сам финала с аванс от 14 секунди пред Асгрен, а трети завърши Александър Кристоф на 17 секунди.

За втория Асгрен това беше дебют в Обиколката на Фландрия. Много силно в първото си участие се представи и световния шампион в коло-кроса Матийо ван дер Пул. Холандецът завърши четвърти. В топ 10 влезе и световният шампион в шосейното колоездене Алехандро Валверде. 38-годишният ветеран, за когото това също беше първо участие в белгийското състезание, завърши осми.

Фаворитите Грег ван Авермет и Петер Саган завършиха съответно 10-и и 11-и.

Надпреварата беше белязана и от тежко падане на шампиона от 2018 г. Ники Терпстра. Холандецът от "Директ енержи", беше откаран в болница, след като се озова на асфалта и за кратко изгуби съзнание. По-късно стана ясно, че Терпстра няма сериозни контузии.

Обиколката на Фландрия е едно от петте най-важни еднодневни състезания в календара на колоезденето. Надпреварата във Фландрия, заедно с Милано-Санремо, Париж-Рубе, Лиеж - Бастон - Лиеж и Обиколката на Ломбардия, са известни като колоездачните монументи.

При дамите победата също беше за Италия. В 16-ото издание на Обиколката на Фландрия победител стана европейската шампионка стана Марта Бастианели, която надви в спринта Анемик ван Флютен (шампионка от 2011 г.) и Сесилие Утруп Лудвиг.

Дневник