На третата седмица от началото на скандала с апартаментите, купени от представители на управляващата партия ГЕРБ на по-ниски от пазарните цени от фирмата "Артекс", президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата е "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

Това се очаква да бъде първата среща между президента и премиера Бойко Борисов, след като от месеци Радев критикува правителството заради липсата на резултати в противодействие на корупцията. В заседанието обявяват, че ще участват представители и на ГЕРБ, и на БСП. Доклад за корупцията по високите етажи на властта е поканен на изнесе зам.-председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Антон Славчев. Председателят на комисията Пламен Георгиев е в отпуск, тъй като започна проверка на медийни публикации за несъответствие между доходите и имотите му (още за имотите на Георгиев четете тук). Държавният глава обяви, че сваля доверието си от него, а БСП внесе искане за отстраняването му.

Заради скандала с апартаментите Цветан Цветанов напусна парламента, а Цецка Цачева вече не е министър на правосъдието. Оставки подадоха и зам.-министрите Валя Колева и Красимир Първанов.

В момента текат проверки по медийни публикации за имотни сделки на сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването, и на съпругата на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд.

Дневник