С турнирите от категория "АТП 250" в Хюстън (САЩ) и Маракеш (Мароко) днес започва сезонът на червените кортове в мъжкия тенис. За Григор Димитров и по-голямата част от водещите играчи обаче ще стартира следващата седмица с престижната надпревара от сериите "Мастърс" в Монте Карло.

Димитров, който заема 29-ото място в световната ранглиста, е планирал общо четири турнира на клей. След Монте Карло, където тренира и живее през повечето време, 27-годишният българин ще се насочи към мастърсите в Мадрид (6-12 май) и Рим (13-19 май).

Кулминацията на сезона на червени кортове ще е вторият за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос", който стартира на 27 май.

Клеят е най-неудобната и най-малко успешната настилка за Димитров. Въпреки някои проблясъци през годините той по традиция се представя колебливо в турнирите на червено. Това важи в най-голяма степен за "Ролан Гарос", където никога не е преминавал трети кръг, а в четири от осемте си участия е отпадал още на старта.

Доста по-различна е ситуацията в Монте Карло. За Димитров това е вторият най-успешен турнир от сериите "Мастърс" след този в Синсинати.

Миналата година той игра полуфинал в княжеството, като беше спрян от Краля на клея Рафаел Надал. Освен това българинът има два четвъртфинала - при дебюта си през 2013 г. и през 2015 г. В първия случай загуби от Надал, а във втория - от Гаел Монфис.

В Мадрид Димитров има само две победи в последните три години. През 2015 г. обаче той стигна до четвъртфиналите, където на пътя му отново застана Надал. При дебюта си в испанската столица през 2013 г. българинът постигна най-голямата си победа на клей - срещу световния №1 Новак Джокович.

Димитров имаше проблясък и в Рим. Той игра полуфинал през 2014 г., като на пътя му към финала за пореден път застана Надал. Оттогава обаче българинът има само една победа в италианската столица. В последните си три участия той отпадна още след първия си мач.

Като цяло предишните три сезона на клей бяха разочароващи за шампиона от финалите на АТП през 2017 г. Той загуби четири от последните си шест мача на червени кортове миналия сезона, а през 2016 и 2017 г. имаше повече поражения, отколкото победи на тази настилка.

През 2019 г. Димитров има да защитава 560 точки в турнирите на клей. По-голямата част - 360 точки - са от Монте Карло, където игра полуфинал през 2018 г. След това той ще загуби 90 точки от турнира в Барселона (АТП 500), тъй като този сезон няма да играе в каталунската столица.

В мастърсите в Мадрид и Рим Димитров има да защитава само по 10 точки. Последните 90 са от участието му в третия кръг на "Ролан Гарос".

Настоящият актив на българина е 1300 точки. В зависимост от развоя на турнирите в Хюстън и Маракеш той може да изпадне от топ 30 преди първия си мач на клей. А ако не успее да защити полуфинала в Монте Карло, Димитров може да се озове извън топ 40 за пръв път от февруари 2013 г.

Дневник