Компанията за споделено настаняване Airbnb организира конкурс, победителят в който ще може да прекара една нощ в Лувъра и да се наслади на специална програма.

Разглеждането на най-посетения музей в света обикновено е съпроводено с продължително висене на опашка и блъсканица сред тълпи туристи в залите. Не така обаче ще си прекара човекът, който успее да напише най-убедителното писмо защо именно той трябва да бъде избраникът.

Победителят и негов придружител ще могат да разгледат на спокойствие залите на Лувъра, необезпокоявани да съзерцават Мона Лиза, да се насладят на музикален концерт, чиято единствена публика ще бъдат, да вкусят от изискана вечеря в тяхна чест. След като разгледат музея, придружавани от изкуствовед, победителите в конкурса ще могат да се оттеглят за спокоен сън в стъклената пирамида. Именно по повод 30-годишнината от построяването на това съоръжение се организира и конкурсът.

Досега Лувърът е организирал подобни специални събития само за знаменитости, между които президентската двойка Барак и Мишел Обама и Бионсе и рапъра Джей Зи.

Открит през 1793 г., по време на Френската революция, Лувърът притежава над 35 000 творби на изкуството, между които портретът на Мона Лиза от Леонардо да Винчи, статуите на Нике от Самотраки и на Венера Милоска. С 10.2 млн. гости през миналата година Лувърът затвърди позицията си на стана най-посещаваният музей в света.

Всеки желаещ да прекара една нощ в музея трябва до 23.59 ч. местно време (GMT+1) на 12 април да напише в airbnb.com/louvre защо смята себе си за идеалния гост на Мона Лиза.

Начинанието е част от инициативата на Airbnb "Нощувка във..." като досега домакини са били Замъкът на Дракула, Лего-къща и аквариум с акули.

Дневник