Италия може да бъде принудена да замрази част от планираните си разходи тази година, тъй като икономическият растеж на страната е по-бавен от предвижданото, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от "Ройтерс".

Брюксел прогнозира през февруари едва 0.2 процента икономически растеж на Италия тази година, но Домбровскис посочи, че растежът може да се окаже още по-бавен, тъй като световните и вътрешните фактори помрачават перспективите.

Евентуално допълнително понижаване на очаквания растеж ще задълбочи разминаването с оценката на евроскептичното италианско правителство, което е заложило в бюджета си за тази година растеж от 1 процент. Европейската комисия ще публикува новите си икономически прогнози на 7 май.

Съществуват опасения, че икономиката ще се забави, каза на пресконференция в Букурещ Домбровскис. Трябва да видим как ще се отрази това на бюджета, допълни той. Домбровскис отбеляза, че при тази ситуация Италия ще трябва вероятно да замрази 2 милиарда евро (2.2 милиарда долара) разходи тази година, за да спази бюджетните правила на ЕС.

Рим се споразумя в Брюксел, че тези 2 милиарда евро ще бъдат похарчени само ако икономическите условия не се влошат. Сега тази предпазна клауза нормално би трябвало да се активира, каза Домбровскис, който отговаря също за еврото и социалния диалог, за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари. /БТА

Дневник