Унгарският министър-председател Виктор Орбан започна в края на миналата седмица кампанията на своята партия "Фидес" - Унгарски граждански съюз, за изборите за Европейски парламент с представяне на план от седем точки срещу имиграцията, предаде "Асошиейтед прес".

Орбан се обяви за контрол на миграцията от националните правителства, а не от бюрократите в Европейския съюз. Той повтори виждането си, че никоя държава не трябва да бъде принуждавана да приема имигранти.

Унгарският премиер призова ЕС да спре финансирането на граждански групи, които подкрепят кандидати за убежище, и каза, че "никой в Европа не трябва да страда от дискриминация", защото е християнин.

За пореден път Орбан критикува председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като каза, че той е "твърдо отговорен" за "британското тресавище с Брекзит" и "мигрантското нашествие". Гласуването за Европейски парламент в Унгария ще е на 26 май.

Партията на Орбан "Фидес" все още е член на дясноцентриската Европейска народна партия (ЕНП), въпреки че членството й бе замразено заради реториката срещу Брюксел и опасенията за върховенството на закона в Унгария.

"Залогът е дали ЕС ще има проимигрантски или антиимигрантски настроени лидери. Ще решим дали да защитим нашата християнска европейска култура, или да отстъпим терен на мултикултурализма", подчерта Орбан.

Според него ЕНП "прави завой наляво, в либерална посока и... към Европа на имигрантите". Ако това е завоят, който ЕНП прави, "можете да сте сигурни, че няма да го последваме", допълни премиерът.

"Има един мехур в Брюксел, виртуалният свят на привилегирования европейски елит, който се откъсна от реалността", заяви Орбан, чието изказване често бе прекъсвано от аплодисменти от публиката. "Унгарците... искат Европейския съюз, но им е омръзнал начинът, по който нещата се случват в Брюксел, и искат промяна", допълни той.

Дневник