Съдебната дисциплинарна система не бива да се прилага срещу съдии, когато тяхното мнение не съответства на позициите на властите. Това заяви пред журналисти във Варшава първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, коментирайки спорната реформа в полската съдебна система.

"Разбира се, трябва да се убедим, че съдиите действат по най-високите стандарти. Но дисциплинарната система не бива да се използва за блокиране на работата на съдии и за започване на дисциплинарни дела срещу съдии само защото възгледите и мненията им не съвпадат с мнението на правителството", изтъкна Тимерманс.

Еврокомисарят увери, че подетата преди дни нова наказателна процедура срещу Полша заради дисциплинарната система спрямо съдии изобщо не е свързана с изборите за Европейски парламент, въпреки че полското правителство твърди обратното.

"Работя по тези въпроси от три години. Напълно ясно е, че приемането на новите дисциплинарни мерки оказва сковаващ ефект върху полската съдебна система, тези действия противоречат на нормалното функциониране на дисциплинарната система и на системата на съдопроизводство." По думите на Тимерманс съдът в Европейския съюз играе първостепенна роля при решаването на дисциплинарни въпроси, тъй като всеки съдия в която и да било европейска страна е също така и европейски съдия, когато става въпрос за правото на ЕС.

На 3 април Европейската комисия започна нова наказателна процедура срещу Полша заради законовите промени, които ограничават правомощията и дейността на съдиите. При обявяването й Тимерманс отбеляза, че на основата на действията на полските власти са преследвани съдии, които се изказват срещу предприетите от правителството реформи в правосъдието. По неговите думи целта е съдиите да бъдат подчинени на изпълнителната власт. Това е несъвместимо с изискванията за независимост на съдебната система, поясни Тимерманс. Полша има два месеца за отговор. /БТА

Дневник