Строежът на сградата "Златен век" окончателно спира на 15 април, защото разрешителното е изтекло. Около това решение се обединиха всички страни по спора за законността на строежа на срещата, организирана от министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщи пред "Дневник" Войслав Тодоров от инициативния комитет "Лозенец", който участва в срещата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов предложиха фирмата-инвеститор в следващите 7 дни да обезпечи безопасността на обекта, както е разпоредила проверката, след което строежът да спре.

На срещата присъстваха и кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев. Негово е тълувателното писмо, с което инвеститорите от "Артекс" се аргументират, че разрешението за строеж важи до 2020 г., а не до ноември 2017 г.

"Зам. Министър Йовев обясни, че не носи отговорност за тълкувателното писмо, защото то не е било адресирано до "Артекс", а до управителя на фирма "Кристела" арх. Пламен Мирянов", каза след срещата Войслав Тодоров от инициативния комитет "Лозенец". Според него всички представители на държавната и общинската власт са били единодушни пред премиера Борисов, че измененията в Закона за устройство на територията не са били направени в услуга на фирмата "Артекс" и не важат за строежа на "Златен век".

Така дискусията около срока на действие на разрешителното за строеж на 120-метровата сграда приключи, тъй като всички страни признаха, че то вече е изтекло.

На срещата не е било обсъдено какво ще стане с построените вече 18 етажа. В зоната на строежа "Златен век" по действащия Общ устройствен план на София е разрешено строителство до 26 м, което се равнява на 8 етажа.

Инвеститорът Пламен П. Мирянов написа писмо до премиера с искане и да той да изложи тезата си за строежа на срещата и изразява учудване, че не е бил поканен на нея.

Дневник