Григор Димитров предприе промяна в плановете си и ще се включи в турнира от категория "АТП 500" в Барселона. Българският тенисист не беше подал заявка за участие, но получи "уайлд кард" от организаторите.

Първоначално той беше планирал да играе в четири турнира на червени кортове през 2019 г. Първият от тях е мастърсът в Монте Карло, където тренира и живее през повечето време. Надпреварата в княжеството стартира в понеделник.

След това шампионът от финалите на АТП за 2017 г. ще се насочи към Барселона (22-27 април), а после му предстои участие в мастърсите в Мадрид (6 - 12 май) и Рим (13 - 19 май). Кулминацията на сезона на клей ще е вторият за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос", който стартира на 27 май.

Димитров ще участва за пети път в Барселона. Той загуби първите си три мача в столицата на Каталуня - в първия кръг на квалификациите през 2008 г., в първия кръг на основната схема през 2011 г. и във втория кръг през 2013 г. Миналата година българския тенисист стигна до четвъртфиналите, където беше спрян от испанеца Пабло Кареньо Буста.

Сред водещите играчи, които са подали заявка за участие тази година, са носителят на рекордните 11 титли в Барселона Рафаел Надал, двукратният шампион Кей Нишикори, миналогодишният финалист Стефанос Циципас, Доминик Тийм, Карен Хачанов, Данийл Медведев, Фабио Фонини, Денис Шаповалов, Давид Гофен и др.

През 2019 г. Григор Димитров има да защитава 560 точки в турнирите на клей. По-голямата част - 360 точки - са от Монте Карло, където игра полуфинал през 2018 г. По 90 точки е активът, който трябва да защитава в Барселона и "Ролан Гарос", а в мастърсите в Мадрид и Рим Димитров - само по 10 точки.

Дневник