Националистически антиимигрантски партии планират да обединят сили след изборите за Европейски парламент следващия месец в опит да създадат нов блок, който да разтърси Европейския съюз, заявиха официални лица от четири групи, цитирани от "Ройтерс".

"Искаме да реформираме ЕС и Европейския парламент, без да ги разрушаваме. Искаме да внесем радикална промяна", заяви Йорг Мойтен, председател на евроскептичната партия "Алтернатива за Германия". Пред репортери той каза, че новата група в Европейския парламент ще бъде наречена Европейски алианс за хората и нациите и първоначално ще включва най-малко 10 партии.

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини днес бе домакин на среща на европейски крайнодесни партии в Милано. Освен "Алтернатива за Германия" консервативната "Истински финландци" и дясната Датска народна партия обещаха да подкрепят инициативата.

Националистическите партии в Европа споделят общи идеологически цели за ограничаване на смятания от тях за либерален курс на ЕС и за връщане на правомощия към държавите членки. Те обаче често имат много различни идеи за икономическата и социалната политика.

Дневник