Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Созопол Панайот Рейзи и главният счетоводител на общината Златка Мусева. Според магистратите двамата могат да попречат на разследването като укрият или унищожат важни документи или като опитат да влияят на свидетели по делото, които предстои да бъдат разпитвани. Те са обвинени в присвояване на над 2 млн. лв. от бюджета на общината. Според прокуратурата Рейзи и Мусева са сключили 34 договора за строително монтажни работи, а някои от документите са фалшифицирани.

От държавното обвинение обясниха, че някои от свидетелите, които вече са разпитани, казват пред разследващите, че се страхуват от кмета. Панайот Рейзи и Златка Мусева донесоха в съда документи, които показват, че от днес двамата излизат в платен годишен отпуск до началото на юни. Според специализирания съд обаче това не е достатъчно, тъй като отпускът може да бъде прекъснат по всяко време и те могат да се върнат на работа. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано на 16 април. На излизане от залата днес Панайот Рейзи каза, че е в отпуск и ще обжалва.

В петък кметът на Созопол обяви, че ще се кандидатира за нов мандат, въпреки че в момента е обвинен от прокуратурата за присвояване на над 2 млн. лв. от бюджета на общината. Според него, обвинението "не е предизборен отстрел" и, ако се стигне до дело, ще докаже, че е невинен. Междувременно кметът на Созопол остава с най-леката мярка за неотклонение подписка.

Рейзи и главният счетоводител на общината са обвинени заедно с техен съучастник, че са присвоили над 2 млн. лв. от общинския бюджет от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. Разследват се 34 отделни договора за строително монтажни дейности - ремонти на улици, детски градини, почистване на дерета и други. "Всичко по договорите е извършено. Няма как да попречат на разследването и няма причина да бъда отстранен от длъжност", каза пред журналисти в петък кметът на Созопол.

Дневник