Между 23 април и 2 юни в Софийската градска художествена галерия ще бъдат показани над 100 черно-бели и цветни снимки на един от най-мистериозните фотографи - Вивиан Майер, съобщава галерията. Изложбата е със заглавие "В нейните ръце" и е част от поредицата "Майстори на фотографията" на фондация "Мусиз", а фотографиите вече са обиколили градове като Лос Анджелис, Париж и Сао Пауло.

Когато в края на 2007 г. агентът по недвижими имоти Джон Малуф купува на аукцион няколко кашона с непроявени черно-бели негативи, той няма как да знае, че е открил един от най-забележителните автори на улична фотография. Кадрите веднага грабват - градски сюжети, архитектура и непосредствени свидетелства от живота в Чикаго, Ню Йорк и Париж от 50-те години.

Малуф се пита чии са снимките. Коя е жената, чиито автопортрети открива сред негативите? Той открива името, изписано върху кутиите, но това е цялата информация, с която разполага. През април, 2009 г. той най-сетне намира следата - съобщение за смъртта на Вивиан Майер в "Чикаго трибюн".

Към края на 2009 г. всеки, който се интересува от фотография, е чувал нейното име. Малко по малко започват да излизат и факти от нейната биография. Вивиан Майер е родена през 1926 г. в Ню Йорк. Дъщеря е на французойка и австриец, а детството й минава между САЩ и Франция.

От 26-годишна възраст живее в Чикаго, където в следващите 40 години работи основно като детегледачка. Информация за нея дават именно децата, които е отгледала. По техните думи тя е била социалист, феминист, кинокритик и винаги е имала мнение, което не се е притеснявала да изрече. Научила се е да говори английски, като е ходила на постановки. Обожава театъра. И постоянно е правела снимки, които не е показвала на никого.

Семействата, при които е работила, я описват като изключително потайна по отношение на личния си живот. Тя е прекарвала по цели дни, ходейки по улиците на Чикаго и снимайки. А Лейн Генсбург, едно от децата, които тя е гледала, казва за нея, че е била "същинска Мери Попинс". Той допълва, че Майер никога не е говорила назидателно на децата и е била решена да им покаже света извън богаташкото предградие, където семейството им е живяло.

В края на живота си Майер среща сериозни финансови затруднения и малко преди да трябва да напусне апартамента си в Чикаго, без да има друга алтернатива, братята Генсбург, за които се е грижела като деца, й помагат и я настаняват в по-добър апартамент.

Мейер умира на 21 април 2009 г. Няколко месеца по-рано тя се е подхлъзнала на леда и си е ударила главата. Днес критиците я сравняват с имена като Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц. 

Дневник