Класирането за олимпийските игри в Токио 2020 ще е най-голямата цел пред мъжкия национален отбор по волейбол в натоварения сезон, който предстои. Това заяви селекционерът Силвано Пранди, който за първи път говори пред българските медии след завръщането си на поста.

Под негово ръководство България спечели последните си медали - бронзовите от Евро 2009 в Турция. Сега той благодари на българската федерация за предоставената възможност за ново предизвикателство.

Италианецът заяви, че може да разчита на добър отбор, в който има опитни волейболисти. И добави, че не иска предварително да поставя граници за това какво могат да постигнат състезателите.

Какво предстои

Пранди посочи кои ще са хората в щаба му. Ключовите позиции са за италианци, като за помощник е поканен и Андрей Жеков. Според селекционера бившият разпределител ще му е от полза с опита си и с това, че познава волейболистите.

Сезонът ще започне с приятелски мачове със Сърбия в Белград в края на май. След това предстои участието в Лигата на нациите, където програмата на България е тежка и включва пътувания до Аржентина, Китай и Бразилия.

В екипа на националния отбор са доволни, че организаторите позволяват записването на повече състезатели спрямо предната година - 25 вместо 21. Тези, които не пътуват за двубоите в чужбина, ще се подготвят в София.

Пранди уточни, че погледите ще са насочени към олимпийската квалификация във Варна в началото на август. И даде да се разбере, че волейболистите, на които ще разчита за квалификацията, ще трябва да са играли поне в част от мачовете в Лигата на нациите.

Преди Евро 2019 българският отбор ще играе в силен турнир в Скопие с отборите на Македония, Иран и Белгия.

Казусът "Казийски" и останалите

Традиционно беше поставен въпросът за евентуалното връщане на Матей Казийски. Пранди заяви, че е говорил с него, но е получил отказ.

"Може да се каже, че посветих определено време за това да проуча възможността и да опитам, за да се върне Матей Казийски в националния отбор. Трябва да призная, че първоначално открих едно благоразположение от негова страна към това да проведем такъв разговор заради неговото отношение към мен. Но след близо два месеца, в които имаше всякакви коментари, изчаквания и така нататък, неговият финален отговор беше "не". Поради негови лични мотиви той не се чувства готов да бъде на разположение на националния отбор", каза италианецът. И добави, че в последния момент отново ще потърси Казийски.

Друг от опитните национали, които спечелиха бронзови медали от Евро 2009 - Тодор Алексиев, е заявил, че е готов да играе в олимпийската квалификация. Той обаче искал почивка за Лигата на нациите.

Пранди каза, че би разговарял и с либерото Владислав Иванов, който беше отстранен от отбора след скандал с бившия вече селекционер Пламен Константинов миналото лято. "Владислав Иванов... Работил съм с него. Той е играч, когото единия ден трябва да похвалиш, а на следващия трябва да му направиш забележка."

На италианеца беше припомнено, че под негово ръководство Виктор Йосифов попадна и се утвърди в националния отбор преди десет години. Селекционерът заяви, че вижда интересни млади състезатели, които очаква да имат важна роля в отбора занапред, и посочи центровете Красимир Георгиев и Алекс Грозданов.

Дневник