Вертолет „Пантер, лодка тип Зодиак, с която работят специални подразделения на Военноморските сили, бронирана машина „Пустинна котка“, оръжие на 68-ма бригада „Специални сили“, нови снайпери, които използват Сухопътните войски, реактивна система за залпов огън, гаубици, зенитни установки са част от бойната техника, която Българската армия ще демонстрира утре пред „Арена Шумен“.

Демонстрацията на техниката е част от националната информационна кампания на МО „Бъди войник“, която ще бъде открита в Шумен утре от 15,30 часа. Над 130 военнослужещи ще представят добрите и не толкова добрите страни за работа в Българската армия.

„С кампанията „Бъди войник“ искаме да представим армията, да привлечем кандидати за военнослужещи. Целта ни е хората да имат информиран избор, дали да дойдат при нас. Искаме да поставим Българската армия във фокуса на обществото, защото нашата дейност невинаги е  видима, особено като няма директна заплаха за населението“, каза днес на пресконференция флотилен адмирал Георги Пенев - заместник-командир на Военноморските сили. Той допълни, че по време на информационния ден в Шумен всеки ще има възможност да разговаря с военни с различен чин, които няма да скрият кои са лошите и кои добри страни на службата си.

Кампанията „Бъди войник“ ще бъде представена в 29 града в България, а Шумен е шестият поред, в който военните популяризират своята професия. Утре в 16.00 ч. пред зала „Арена Шумен” ще бъде разкрита информационна борса за набиране на войници и матроси за Българската армия. Всеки, който желае ще може да получи информация за условията за кандидатстване за военна служба, длъжностите в Сухопътните войски, Военноморските сили, Силите за специални операции, Националната гвардейска част и Служба „Военна полиция”. На място ще могат да се запознаят с вакантните длъжности по актуалните конкурси. Представители на Висшето военноморско училище и Националния военен университет ще дават информация за желаещите да станат курсанти.

По същото време всеки ще може да разгледа стрелково оръжие, артилерийски системи и друга техника на въоръжение в Българската армия.. От 17.00 ч. до 18.00 ч. присъстващите ще видят демонстрация на умения на военнослужещи с въоръжение и техника.

От 17.45 ч. пред зала „Арена Шумен” ще има изпълнения на хип хоп и модерни танци на деца от 7 до 12 годишна възраст на танцова формация „WOW”. Шуменци ще имат възможността да видят копието на бойното знаме на 19-ти пехотен Шуменски полк и възстановката  „Спасяване от плен и представяне на бойното знаме на 19-ти пехотен Шуменски полк - май 1919”. Историческите сцени ще бъдат пресъздадени от комитет „Крум Страшний”, „Традиция” - Варна, „Дръзки” - Варна, сдружение „Жива история” и приятели.

В Шумен национална кампания „Бъди войник” ще завърши с концерт в зала „Арена Шумен”. Той ще започне от 18.30 ч. И в него ще участват Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, Представителния духов оркестър на Военноморските сили, както и певците Орлин Горанов и Росица Кирилова. Танцов клуб „Задявка”, танцова формация „Танцувалня” и младата поп изпълнителка Крисияна Ивайлова. Входът е свободен.

ШУМ.БГ