Учителите в Полша обявиха общонационална стачка с искане за по-високо заплащане след неуспешни преговори между правителството и синдикатите, предаде "Асошиейтед прес". Масовата безсрочна стачка на учителите в училищата и детските градини, която започна днес, е първият толкова всеобхватен протест на полските преподаватели, които са с хронично ниско заплащане от 1993 година.

Стачката се провежда в много деликатен период, само няколко дни преди решаващите матури в началните и средни училища и седмици преди изборите за Европейски парламент, които са ключови за правителството.

Началото на протеста бе дадено след провалилите се преговори с правителството снощи. Единствено синдикатът "Солидарност" прие предложенията на правителството и членовете му не стачкуват. Много училища са затворени. Според най-големия учителски синдикат Съюз на полските учители към стачката са се присъединили над 80 процента от служителите в училищата и детските градини, или около 600 хил. учители и други членове на персонала

Учителските заплати в Полша варират между 3045 злоти (709 евро) и 5603 злоти (1306 евро) при средна заплата в корпоративния сектор 4949 злоти (1153 евро) през февруари, допълва "Ройтерс".

БТА/Дневник