Стимулиране на централния мозък с електрически импулси помага на възрастните да си върнат - макар и за кратко - паметта на хора, които са 20-30-години по-млади от тях. Става дума за т.нар. оперативна памет, работеща с информация, която се използва временно за непосредствени задачи като взимането на решения, разпознаването на лица и ориентирането в непозната среда. Без стимулирането възрастните са по-бавни и по-малко прецизни, отколкото по-младите.

Това е заключението на учени в публикация в сп. Nature Neuroscience, цитирана от "Ройтерс". В нея се казва, че младите са с по-добра оперативна памет, тъй като са с високи нива на взаимодействие и синхронизация на определени ритми на мозъчни вълни. Това предполага, че когато се фокусират върху тези ритми, специалистите би могло да помогнат на възрастните.

Оперативната памет отслабва с годините и един от факторите е намаляването на връзката между две мозъчни мрежи, известни като префронтална и темпорална зони.

При стимулирането им с електроимпулси от специална шапка, синхронизирането на ритмите се подобрява значително. Учените казват, че данните им са в началната фаза и че са използвали за експериментите си здрави хора. Но ако са на прав път, биха могли да помогнат за облекчаване на състояния като деменция и Алцхаймер.

Използваната електроенсефалография е приложена на 42 души на възраст 20-29 г. и на също толкова голяма група от 60-70-годишни. Ефектът на значително подсилената оперативна памет е продължавал поне 50 минути.

Дневник