Лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов заяви, че Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев е бил предизборен подарък за лидера на БСП Корнелия Нинова. В извънредно изявление в Министерския съвет повече от два часа след края на заседанието премиерът каза, че държавният глава иска да назначава бъдещия шеф на антикорупционната комисия, след като бъде променен законът. По думите на Борисов там е "заровено кучето". Борисов призова първо да се видят "недъзите на този закон и кое не работи", а едва след това да се предлага и обсъжда нов.

"След КСНС чух преразкази, които не отговарят на истината. Имаше много предложения, но това, което ни се предложи, предполагам писано от Иво Христов (началник на кабинета на президента - бел. ред.), беше просто предизборен подарък за Корнелия Нинова", заяви премиерът.

Предложението на Нинова е да има промяна в закона, по който работи антикорупционната комисия, а бъдещият й председател да бъде назначаван от президента. Преди началото на консултативния съвет тя обяви пред медиите, че ще поиска да се напише нов антикорупционен закон. По-късно в ефира на БНТ тя обяви, че според нея в антикорупционната комисия назначенията трябва да са такива, че да има взаимен контрол между институциите - председателят да се назначава от президента, а заместниците - от парламента.

По темата със скандала за имотите, купени на цени, по-ниски от средните за пазара, министър-председателят обяви, че подкрепя идеята да бъде създадена анкетна комисия в парламента. Според него, скандалът показва, че медиите са свободни.

"Скандалът с т.нар. апартаментгейт - от сутрин до вечер. Благодаря на всички, които са го направили. Значи имаме абсолютно свободни медии. Нищо не е останало скрито. Едни си отиват за изкоп, други са гледали картинка", коментира министър-председателят.

Той подчерта, че вече има няколко оставки в ГЕРБ и добави, че, ако се наложи, още един министър ще си отиде (единственият министър, чието име се появи в скандала с имотите, но все още е на поста си, е министърът на туризма Николина Ангелкова – бел. ред.). Борисов добави и че оставките са факт, макар че институциите все още не са се произнесли дали има нарушения. Той каза, че това е стандарт в ГЕРБ, който не се покрива от нито една друга партия.


"Няма да се вкарвам в никакви теми, свързани с апартаменти извън ГЕРБ. На г-жа Цачева дори не й позволих да се върне като депутат в парламента затова, че си е избрала изкоп", каза Борисов.

Той коментира и изказване на заместника си в ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви след като освободи постовете в парламента: "Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже".

"Как може да каже, че няма кой да го накаже – може да го накаже Господ, може да го накаже парламентът, мога да го накажа и аз. Към моите съм изключително строг", увери министър-председателят.

В същия час - 18.30 ч., ГЕРБ беше обявила пресконференция, която отмени, след като се разбра, че премиерът Бойко Борисов ще направи извънредно изявление в Министерския съвет. На излизане от консултативният съвет той избегна журналистите.

Изявлението на Борисов продължи 20 минути, в които той отдели внимание на всички теми, свързани с инфраструктурните проекти, АЕЦ "Белене", отчетени приходи от приватизацията, увеличените заплати, избора на европейски прокурор и предстоящото посещение на папата в България.

Дневник