Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е готов с методиката за формиране на заплатите на медиците в лечебните заведения, след като преди време имаше протести основно заради ниското заплащане на медицинските сестри. Той е запознал премиера Бойко Борисов с анализа и има политическа подкрепа за повишаване на заплатите. Това е обявил министърът на среща с професионалисти по здравни грижи и директори на лечебни заведения, цитиран от пресцентъра му.

В основата на методиката е анализ на разходите за персонал на болниците в контекста на приходите им. С методиката ще бъдат регламентирани определянето, размерът и структурата на разходите за персонал на ниво лечебно заведение.

От съобщението се разбира, че някои болници не са пратили данни за анализа, а при други е имало грешки и затова методиката ще бъде пратена на лечебните заведения за тестване. Целта е да се избегнат диспропорциите при заплатите на отделните видове персонал. Окончателният вариант на методиката ще е готов до 10 май, съобщава ведомството.

Анализът показва различни съотношения между разходите за персонал и общите приходи – налице е сериозна диференциация от 41% до над 90% в отделните болници. Отделно от това в структурата на брутната работна заплата има необясними несъответствия между дела на основната заплата и този на видовете допълнителни възнаграждения (прослужено време, извънреден/нощен труд, за постигнати резултати и др.). Негативно влияние оказват и действащите медицински стандарти, които поставят изисквания, неотговарящи на спецификата на лечебните заведения. Друг фактор, който има отрицателно влияние върху разходите за персонал, се оказват просрочените задължения на голяма част от лечебните заведения, посочва здравното министерство.

"Чрез въвеждането на методиката ще гарантираме прилагането на справедливи и прозрачни принципи и правила за формирането на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи", е обявил по време на срещата здравният министър.

Дневник