Медицинският персонал на специализираната очна болница във Варна оттегли молбите си за колективно напускане, депозирани преди месец. Това се случи след като досегашният управител на болницата Руслан Тошев подаде оставка по време на вчерашното заседание на Общинския съвет в града.

Като причина за крайното си решение лекарите от болницата бяха посочили драматичното състояние, в което се намира базата на общинската болница. За да останат на работа те поискаха да бъдат осигурени поне 1.3 млн. лв., необходими за спешни ремонти в лечебното заведение до 7 април. В крайна сметка обаче се оказа, че оставката на Тошев е била достатъчно условие, за да оттеглят молбите за напускането си.

По време на извънредно заседание на комисията по здравеопазване към Общинския съвет във Варна преди месец зам.-управителя на болницата проф. Христина Групчева каза, че тя би трябвало да премине в управление на Медицинския университет във Варна. Групчева е и ръководител на катедрата по очни болести в университета. Това предложение обаче раздели съветниците.

"Считам, че всичко, което се случва, става заради апетити към имота на здравното заведение, който е около 5 дка, каза общинския съветник Димитър Карбов (Атака). Преминаването на болницата към Медицинския университет ще даде възможност на мястото да се построи сграда с апартаменти".

Според Ивайло Митковски (ДСБ) обаче предаването на болницата в управление на Медицинския университет бил най-добрият вариант за нейното спасяване."Нещата с очна болница са стигнали до там, че тя явно не може да остане в този вид, каза той. Основният проблем на общинското здравеопазване във Варна са политическите назначения".

Към края на м.г. задълженията на общинската болница, която до неотдавна бе едно от водещите лечебни заведения в страната в сферата на офталмологията, надхвърляха 400 хил. лв. През януари по време на първото си заседание за годината общинските съветници решиха на болницата да бъде отпусната помощ от 93 хил. лв. от бюджета за 2019 г. С тях трябваше да бъдат покрити част от задълженията й към доставчици за лекарства и медицински консумативи. Така решението на проблемите със състоянието на базата й обаче беше отложено, а това стана причина за решението на медицинския персонал да напусне.

"Медицинският университет във Варна многократно е отправял предложения до ръководството на община Варна, каза за "Дневник" в средата на миналия месец ректорът на университета проф. Красимир Иванов. Тъй като до момента не сме запознати с решението му и поради декларираното нежелание на студенти и преподаватели да ползват сградата на Очна болница - Варна, университетът е в процедура за пребазиране на образователната, научната и клиничната дейност на катедрата по очни болести и зрителни науки на територията на Медицинския университет."

Според Ивайло Митковски през последната година се е наложило Общинският съвет да гласува отпускането на средства за покриване на задълженията на лечебните заведения, чиято собственост управлява – очната и акушеро - гинекологичната. "Не помня скоро да се е случвало нещо такова, каза Митковски. Това показва, че нещо става в общинското здравеопазване. Нямаме визия за развитието му и това е от много години".

Най-важните въпроси, които трябва да получат бързи отговори са дали Община Варна е в състояние да вложи средства за подобряването на сградния фонд и условията на работа в болницата или е готова да я предостави за управление на Медицински университет, каза още Митковски.

Вчера председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ) обяви, че до седмица ще свика заседание на здравната комисия за бъдещето на болницата, в което трябва да участват и представители на Медицински университет.

Дневник