С мачове на три от четирите английски представители днес в 22.00 часа започват четвъртфиналите на Шампионската лига. "Тотнъм" посреща "Манчестър сити" на новия си стадион, а финалистът от миналия сезон "Ливърпул" е домакин на "Порто".

В Ливърпул

"Ливърпул" и "Порто" се изправят един срещу друг за втора поредна година. През 2018 г. английският и португалският клуб се срещнаха в осминафиналите. Тимът на Юрген Клоп спечели разгромна победа с 5:0 като гост в първия мач, а реваншът завърши при нулево равенство.

"Ливърпул" и "Порто" имат шест мача помежду си в европейските клубни турнири. "Мърсисайдци" са спечелил три от тях, три срещи са завършили наравно, а головата разлика е 12:2.

Двата отбора бяха заедно в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2007-08. "Ливърпул" спечели с 4:1 на "Анфийлд", а двубоят в Порто завърши 1:1. Другият им сблъсък е през сезон 2000-01 в четвъртфиналите на Купата на УЕФА. Първата среща в Португалия завърши 0:0, а реваншът - 2:0 за "Ливърпул", който впоследствие спечели турнира.

И двата отбора се представят силно през настоящия сезон. "Порто" спечели 16 точки от 18 възможни в групите на Шампионската лига, като вкараха 15 гола и допуснаха шест в мачовете с "Шалке", "Галатасарай" и "Локомотив" (Москва).

В португалското първенство "драконите" водят много оспорвана битка за титлата с "Бенфика". Шест кръга преди края на сезона двата отбора имат равен брой точки на върха в класирането - по 69.

За "Порто" предстои и финал за Купата на Португалия със "Спортинг" на 25 май. Те вече изиграха един финал през 2019 г. - за Купата на лигата, като тимът от Лисабон спечели драматична победа с дузпи, след като губеше с 0:1 до последните секунди на редовното време.

"Ливърпул" също води ожесточена борба за титлата на домашната сцена. Шест кръга преди края на сезона във Висшата лига тимът на Клоп има две точки аванс пред шампиона "Манчестър сити", който обаче е изиграл мач по-малко.

В Лондон

"Тотнъм" и "Манчестър сити" ще изиграят три много възлови мача в рамките на 11 дни. Серията започва тази вечер на новия "Тотнъм стейдиъм", който беше откри миналата седмица с победа срещу "Кристъл палас". Тя прекъсна серия от пет поредни мача без успех за "шпорите", в това число четири загуби.

Следващата сряда е реваншът между "Тотнъм" и "Сити" на "Етихад". На 20 април двата отбора отново се срещат в Манчестър в двубой, който може да има ключово значение в битката за титлата във Висшата лига.

"Манчестър сити" има шанс да направи един от най-великите сезони във футбола. Тимът на Пеп Гуардиола е изправен пред историческо постижение - спечелването на титлата, двете национални купи и Шампионската лига.

"Гражданите" вече триумфира с Купата на лигата, а в събота се класираха за финала за Купата на Англия, където ще играят с "Уотфорд". Нито един отбор в съвременната история на футбола не е успявал да спечели четири големи турнира в рамките на един сезон.

Т. нар. "златен куадрупъл" се е отдавал само на един отбор в цялата история - "Селтик". Тимът от Глазгоу триумфира с титлата, Купата на Шотландия, Купата на лигата и Купата на европейските шампиони през сезон 1967-68.

"Манчестър сити" и 13-те крачки към величието

"Почти невъзможно е да се спечелят всички трофеи. Това е истината. Никой не го е правил досега, така че защо трябва да се очаква от нас", заяви Гуардиола след класирането за финала за Купата на Англия.

Според букмейкърите обаче "гражданите" са фаворит №1 както в Шампионската лига, така и във Висшата лига.

"Сити" и "Тотнъм" никога не са се срещали на европейската сцена. Тимът от Манчестър има само два сблъсъка с английски отбори - срещу "Ливърпул" в четвъртфиналите на Шампионската лига миналия сезон и срещу "Челси" в полуфиналите за Купата на носителите на купи през 1971 г. И в двата случая "гражданите" отпадат, след като допускат по две загуби.

"Тотнъм" има три сблъсъка с английски отбори, като и трите са доста отдавна. През 1963 г. "шпорите" побеждават "Манчестър юнайтед" с 2:0 в Лондон, но губят реванша с 1:4 и отпадат в първия кръг на Купата на носителите на купи.

През 1972 г. "Тотнъм" печели Купата на УЕФА след победа с 2:1 и равенство 1:1 срещу "Уулвърхемптън" във финала. Година по-късно "шпорите" сдават трофея в полуфиналите, след като си разменят по една победа с "Ливърпул", но отпадат заради гол на чужд терен.

Дневник