Френският премиер Едуар Филип обеща вчера бързо намаляване на данъците и държавните разходи в отговор на недоволството, изразено чрез протестите на "жълтите жилетки", предадоха ДПА и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА. Филип представи резултатите от тримесечен дебат, организиран от президента Еманюел Макрон в отговор на протестите, така че обикновените хора да изразят мнението си за френската икономика и демокрация.

По думите на Филип дебатът ясно е очертал посоката - "трябва да намалим данъците, и то бързо". Същевременно обаче, отбеляза той, трябва да бъдат намалени държавните разходи. Очаква се Макрон да представи редица икономически мерки следващата седмица. Филип изтъкна също, че е необходимо обновяване на връзките между Париж и регионите, предаде "Ройтерс".

Движението на "жълтите жилетки", което започна заради планирано вдигане на екологичен данък върху горивата през ноември, прерасна в по-широк протест срещу политиката на Макрон, която според протестиращите е в полза на богатите и на големите компании.

Държавният секретар за екологичния преход Еманюел Варгон каза, че над 500 хил. души са отговорили онлайн на дебата, който включва сайт с преки препоръки, и са били проведени над 10 хил. срещи по места. Над 600 хил. страници писмени препоръки от местните дебати и от книги за оплаквания, оставени на разположение на гражданите в кметствата, са сканирани и дигитализирани от френската национална библиотека.

Официалният анализ, представен от Филип, сочи широка подкрепа за борбата срещу климатичните промени, но не чрез налагане на данъци.

Има искане и за по-честно облагане с данъци, каза анализаторът Фредерик Мишо, като много от направилите предложения призовават подоходният данък да обхваща и нископлатените работници, които в момента са изключени от него. Също така се настоява за връщането на данък "богатство", отменен при управлението на Макрон, както и за намаляване на данък добавена стойност, особено при стоките от първа необходимост.

БТА/Дневник