Посещението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в България, което трябваше да се състои днес, е отложено за по-добро време. Това заяви българският му колега Екатерина Захариева в ефира на Би Ти Ви.

Дипломатическо напрежение между двете държави се появи, след като Чавушоглу инициира разговор с Екатерина Захариева по повод Закона за вероизповеденията и след това заяви в Турция, че се е намесил при приемането на поправките. Думите му дойдоха дни преди провеждането на местни избори в страната, на които управляващите загубиха контрола над големите градове и богатите провинции. Изказването му предизвика реакция от София и демарш пред турския посланик.

Няколко дни след това от турското министерство на външните работи публикуваха изявление, в което се казва, че "злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър", за да увредят отношенията на Анкара и София.

Днес Захариева за пореден път определи изказването като "неприемливо". Тя допълни, че е разговаряла с колегата си за кратко по време на посещението си във Вашингтон, където той е уверил, че думите му не са били преведени правилно.

"Така че да кажем, че това беше някакъв тип извинение", каза Захариева. Министърът уточни,че не говори турски, но изказването е било гледано от няколко човека в Министерството на външните работи.

Тя направи коментар и за вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност, който беше свикан за мерките срещу корупцията във властта.

"Болката на БСП е, че ръководството на антикорупционния орган се избира от парламента, не от президента, а първите абзаци от проекта, предложен от президентската институция, съвпадат с тези на БСП", заяви министърът.

Захариева подчерта, че не е имало никакво бранене на статуквото, каквото изказване имаше от лидера на БСП Корнелия Нинова. "Това е пълен абсурд. На българина му писна, когато имаме проблем, да казваме, че ще приемем нов закон, ще създадем нов орган. Предложението беше да се направи оценка на действащия. Все пак от една година действа", каза Захариева и акцентира, че я притеснява закон да се пише "на коляно" преди изборите.

Дневник