Поп звездата Мадона ще гостува с изпълнение на финала на конкурса за песен "Евровизия"в Израел следващия месец, обявиха нейните представители в понеделник, предаде "Ройтерс".

Организаторите на концерти Live Nation Israel и представителите от САЩ на изпълнителката потвърдиха появилите се в изралеските медии твърдения, че 60-годишната Мадона ще изпее две песни в Тел Авив по време на тридневния конкурс "Евровизия" през май, в който участват музиканти и изпълнители от над 40 държави от целия свят, но България тази година няма да е сред тях.

В средата на октомври миналата година БНТ обяви, че след 12 участия на конкурса ще пропусне изданието следващата година. Като причина бяха посочени разходите за подготовката на българския участник, които значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи, а освен това държавите участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса.

До всеки от двата полуфинала в Тел Авив, които са на 14 и 16 май, ще стигнат по 18 държави. От тях ще бъдат избрани само десет, които ще участват в големия финал на 18 май.

Израел бе избрана да бъде домакин на конкурса, след като местната изпълнителка Нета Барзилай спечели миналогодишния конкурс в Португалия с песента Toy, което й донесе международна слава. Традиция е държавата победител да е домакин на финалите на следващата година.

Израелското домакинство вече предизвика призиви от страна на пропалестински активисти, които водят кампания с компании, изпълнители и правителства с цел те да се разграничат от Израел.
През януари близо 50 британски знаменитости, сред които и Роджър Уотърс и Питър Гейбриъл, написаха писмо до BBC с искане да настоява конкурсът "Евровизия" да бъде преместен.

Мадона посети Израел със своите световни турнета през 2009 и 2012 г. и е последовател на мистичната форма на юдаизъм, наричана кабала.

От няколко месеца тя работи и по нов албум, чието заглавие все още не е известно.

Дневник