ЕС е готов да обсъди с Великобритания възможността за митнически съюз след Брекзит, каза главният преговарящ на блока Мишел Барние, цитиран от "Политико". Той бе на посещение в Дъблин, където се срещна с ирландския премиер Лио Варадкар преди утрешната ключова среща, на която лидерите на ЕС ще обсъдят допълнително отлагане на Брекзит.

Барние отбеляза, че ако разговорите между британския премиер Тереза Мей и лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин стигнат до споразумение да се поиска митнически съюз с ЕС, Брюксел е готов да работи "бързо" за тази цел. "Много пъти преди съм казвал, че можем да бъдем много по-амбициозни за бъдещите си отношения с Обединеното кралство, Политическата декларация дава възможност за серия от резултати, включително митнически съюз", допълни той.

Някои лидери от ЕС изразиха резерви за даването на отсрочка, без да има по-голяма яснота от Лондон как евентуално отлагане би помогнало за намирането на консенсус.

Варадкар отбеляза, че Ирландия е готова да бъде търпелива и е отворена за удължаване на крайния срок.

Двамата с Барние са обсъдили и последиците за Ирландия от евентуален Брекзит без сделка. "Ако Обединеното кралство излезе от ЕС без сделка, позволете ми да бъда много, много ясен, ние няма да обсъждаме нищо с Обединеното кралство, докато няма споразумение за Ирландия и Северна Ирландия, както и за правата на гражданите и финансовите задължения", подчерта Барние.

Миналата седмица Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което иска отлагане на Брекзит до 30 юни.

Дневник