Ако строителството на сградата "Златен век" на компанията "Артекс" действително бъде спряно, дружеството ще обжалва акта в съда. Това съобщи арх. Пламен Мирянов - младши пред БНР, който е управител на компанията "Артекс инженеринг".

За това, че строителството на 34-етажната сграда спира окончателно, се разбра след среща вчера на премиера Бойко Борисов с инициативен комитет от кв. "Лозенец", който протестира срещу осъществяването на проекта. В компанията все още не са получили документа и го очакват до понеделник.

"Улицата диктува решенията и това е единственото обяснение на факта, че не бяхме поканени на тази среща", коментира Мирянов. Той подчерта, че компанията ще претърпи щети от нарушени взаимоотношения с банките, от съкращаването на 300-400 работници и от неустойки по вече сключени договори, ще бъде накърнен и имиджът й. "Цената ще се плати не от лицата, издали незаконни актове, а от гражданите", заяви той.

"Дори да се приемат в следващите дни нови закони, имаме право да поискаме ново разрешение и пак ще действа подробният устройствен план за района, който разрешава 34 етажна сграда," каза Мирянов в отговор на въпрос дали компанията е склонна да намали етажността, както настояват протестиращите. Представителят на строителния надзор на обекта Ива Милова добави, че основите са изградени с разчет за 34 етажа.

Мирянов за пореден път подчерта, че компанията е убедена, че разполага с всички законни строителни книжа и валидно разрешение.

В същото предаване арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите, добави, че такъв тип казуси произтичат от неуредиците в законодателството и е крайно време Законът за устройството на територията да бъде заменен с нов кодекс, който по-устойчиво и подробно урежда тази материя. "Институциите не могат да се произнесат кое е законно и кое не и кое кога се е случило и защо", добави той.

"Резултатите от вчерашната среща (на протестиращите с премиера Бойко Борисов - бел. ред.) са много лош показател. Не е възможно министър-председателят да се заминава с обекти, каквито и да са те, не може една държава да опира всеки път до министър-председателя", добави председателят на Камарата на архитектите.

В отговор на въпрос за политическите връзки на "Артекс", чиито клиенти са висши представители на ГЕРБ, арх. Мирянов отговори: "Всичко доказа, че нямаме връзки."

Дневник