Поредицата от 70-те години "Фолти Тауърс" отново бе обявен за най-великия британски телевизионен ситком от група комедийни експерти, събрани от Radio Times, предаде "Гардиън". Той получава същата титла и след гласуването през 2017 г..

Комедийният сериал, който първоначално е излъчван в ефира на BBC2 в годините между 1975 и 1979 г., а в България преди време зрителите имат възможността да го гледат по БНТ, разказва за крайбрежен хотел в Торки, управляван от много некомпетентен и раздразнителен хотелиер на име Базил Фолти. Неговата роля изпълнява Джон Клийз, познат като един от членовете на "Монти Пайтън".

Макар поредицата да има заснети едва два сезона, популярността на неговите 12 епизода е голяма и често се излъчват негови повторения. Един от авторите му, Кони Буут, смята, че сериалът е успешен, защото позволява "инфантилна ярост и агресия" да разцъфти дори и сред "доброто възпитано английско общество".

Някои от репликите на героя Базил Фолти дори са станали част от комедийния фолклор. В един от епизодите например клиент на хотела се оплаква, че е не е доволен, на което собственикът отговаря: "Е, хора като Вас никога не са, нали?" В друг епизод един от гостите го пита дали някъде сервират френска кухня, а той отговаря: "Да, във Франция, мисля. Изглежда, им харесва там. А и плуването определено ще изостри апетита Ви. По-добре побързайте, защото приливът започва след шест минути."

Неотдавна Клийз обяви, че е е бил късметлия да работи в BBC, когато решенията са се взимали от хора, които всъщност са създавали програмата. Той отдава дължимото и на своите колеги от екрана, както и на продуцента Джон Хауърд Дейвис, който режисира първите шест епизода на "Летящия цирк" на "Монти Пайтън".

Кону Буут допълва в свое интервю: "Уникален е с това, че е фарс с всички сюжетни изненади и прецизността, която стилът изисква. А и не пречи, че звездата на шоуто е почти двуметров комедиен гений; ако беше по-нисък, не мога да си представя как щеше да се получи."

"Отец Тед" за живота на трима безделни ирландски свещеници и техния домакин, както и "Аз съм Алън Партридж" са съответно на втора и трета позиция. Веднага след тях се нарежда историческият ситком на Ричард Къртис и Бен Елтън "Черното влечуго" с участието на Роуън Аткинсън. На пето е поредицата "Армията на татко", създадена преди половин век.

Дневник