Заместник областният управител на област София Томи Николов подаде оставка пред министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Министерски съвет. В мотивите си към нея Николов е посочил медийни публикации и необходимостта от тяхното изясняване. Оставката на Николов е приета от премиера.

Николов подаде оставка след публикация на Биволъ. В нея се казва, че Томи Николов и половинката му Ивелина Джартова, която е член на Столичния общински съвет от ГЕРБ, са си построили къща, незаконно, върху земеделска земя в село Сеславци в район Кремиковци. Николов е бил кмет на столичния район Кремиковци от 1999 до 2007 година. Според действащия Общ устройствен план на Столична община за този имот, той е отреден за озеленени терени и върху него не се допуска строителство, с изключение на инженерни мрежи и алеи, пише Биволъ. Земята е на хълм в края на селото и е купена от Николов и Джартова за 700 лв. на 24.11.2009 г. от частно лице.

През 1999 г. Николов, който през това време е кмет, и и бившата му съпруга купуват от общината апартамент в кв. Хаджи Димитър за 7000 лв. През 2004 г. синът на Томи Николов – Александър, е включен в списъка на крайно нуждаещите се за жилище на район Кремиковци и две години по-късно се нанася в общински апартамент от 87 кв. м. в идеалния център на София, на ул. Искър 19. Той става собственик на апартамента година по-късно само срещу 27 000 лв., въпреки, че според общинската наредба той трябва да е бил наемател поне 5 години, преди да може да го купи. Само година след сделката апартаментът е дарен на бащата, който го продава за 234 000 лв.

Другият син на бившия кмет - Мариян Младенов дава на общината два апартамента в кв. Ботунец срещу имот на околовръстния път до с. Кривина. След това Мариян продава за 600 000 евро част от имота на Газпром за бензиностанция, а другата част дарява на брат си Томи.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов препоръча шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и другите, замесени в скандала с покупка на имоти на цени под обичайните за пазара, да подадат оставки или да излязат в дълъг отпуск, докато органите направят съответните проверки.

Това е поредната оставка по скандала с "новите апартаменти на управляващите" след публикации за имотните сделки на властта публикувана от "Свободна Европа", "Биволъ" и "Капитал".
Първа подаде оставка министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министрите на енергетиката Красимир Първанов и на спорта Ваня Колева. Най-голямата жертва за ГЕРБ от скандала беше оставката на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след публикация за новия му апартамент в столичния квартал "Изток", купен от "Артекс" на по-ниски от пазарните цени.

Председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев отказваше да отговаря на въпроси за несъответствия при обявени от него жилищни придобивки и записано в документи за сделките и излезе в отпуск. Зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов също е проверяван, но не е в отпуск. На данъчната администрация в София е възложена ревизия на сина на Сарафов, за да се установи има ли съответствие между получените доходи и имущественото състояние. Според публикация в сайта "Биволъ" синът на шефа на Националната следствена служба Боби Борислав Сарафов, който е роден през 1997 г., има апартамент, ателие и гараж на обща стойност 540 хил. лв. Те са придобити през 2018 и 2019 г.

Върховната касационна прокуратура и Антикорупционната комисия започват проверка как министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът от БСП Валери Жаблянов са придобили имотите си в София.

Президентът Румен Радев дори свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за противодействие на корупцията по високите етажи. След като нито една партия не подкрепи декларацията предложена от Радев, той призова българите за нетърпимост и непримиримост към всички прояви на корупция и към бездействието на държавните институции.

Дневник