Франс Тимерманс, кандидатът на социалдемократите за председателския пост в Европейската комисия, ще опита да сформира прогресивно мнозинство след евроизборите, но ще се нуждае от някои от "прогресивните либерали" от групата на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите за Европа) и ще протегне ръка към партията на Еманюел Макрон.

Зам.-председателят на еврокомисията коментира в интервю за EurActiv, че със сигурност "ерата на две партии, доминиращи парламента, е дошла до своя край", имайки предвид Прогресивния алианс на социалистите и демократите и Европейската народна партия.

Попитан дали ще опита да изгради доминиращ прогресивен лагер след евровота през май, Тимерманс отговори, че вече е обявил готовността си да работи с Партията на европейската левица и със Зелените, но добави: "На основата на днешните прогнози мисля, че ще се нуждаем и от прогресивните либерали в това уравнение".

Партията на Макрон "Република, напред" все още не е взела решение, макар да е смятана за сравнително близка с АЛДЕ. За френския президент Тимерманс коментира: "Всичко, което мога да направя, е да предложа нещо, което може да бъде привлекателно и за него, и след това просто да изчакам избора му". "Би било хубаво по време на кампания да се казва: "О, не това, не онова, не той", но това е Европа, винаги ще трябва да намирате коалиции и компромиси".

Холандецът, който отговаря за върховенството на закона и е открит критик на крайнодесните антидемократични тенденции, каза, че единствената му червена линия в изграждането на политически съюзи е "никакво сътрудничество с крайнодесни при никакви обстоятелства". "Най-големият ми страх е, че по-младото поколение в ЕНП все по-често няма никакви задръжки да работи с крайната десница, а за мен това е абсолютно немислимо", подчерта Тимерманс.

В отделно интервю, което ще бъде публикувано по-късно тази седмица, той заяви, че най-голямото предизвикателство пред Европа освен климатичните промени е "как да установи структурирана силна връзка с Африка".

Според него има и растяща вътрешна заплаха. "Новото в европейското общество е, че политическите сили, които предизвикват самото съществуване на ЕС, станаха по-силни и това според мен е ново предизвикателство в идеологически план". Той призова проевропейските сили да отговорят със собствена идеология вместо "с презентации защо премахването на таксите за роуминг е толкова добра идея".

Дневник