Делото за подкуп срещу бившия кмет на район Младост Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петров и Петко Дюлгеров, обвинен като посредник, претърпя днес сензационен момент от развитието си, след като Петко Дюлгеров се отказа от показанията, които е дал по време на разследването, че Иванчева и Петрова са поискали и получил подкуп от предприемача Александър Ваклин. Нещо повече - подсъдимият заяви в съдебната зала, че

на досъдебното производство говорил под натиск

И по-конкретно, че му е било обещано да бъде освободен, ако даде "правилните" показания.

Заради променените твърдения на подсъдимия, в съдебната зала бяха прочетени протоколите от разпитите му в досъдебното производство, съобщи сайтът Клуб Z. Така се разбра, че Дюлгеров е разпитван три пъти: най-напред на 18 април 2018 г. - ден след задържането на Иванчева и Петрова на кръстовището пред Спортната палата, след това на 25 април и още ведънж на 3 юли. На първия разпит той разказва - според протокола, как с него се свързал строителният бизнесмен Александър Ваклин и как той посредничил при предаването на подкупа, като отделил за себе си 14 хил. евро от получените от Ваклин 70 хиляди, след което влезли и тримата в служебния автомобил на кмета и там той пуснал парите в плик, докато седял на задната седалка до Биляна Петрова, а на кормилото била Иванчева.

На втория и третия разпит Дюлгеров само потвърждава думите си от първия.

Днес пред съда той заяви, че е говорил под натиск от страна на служебния адвокат, който го подтиквал да дава "правилни показания". А също и от служители на Антикорупционната комисия /КПКОНПИ/, които го разпитвали "няколко часа" без адвокат. Служителите на КПКОНПИ дори му казвали, че ако даде необходимите показания, можел да бъде освободен. Не се разбра дали наблюдаващият досъдебното производство прокурор е бил наясно с начина на водене на разследването, и защо не е взел мерки за спазване на Наказателно-процесуалния кодекс.

Ако прокуратурата разполага с видео- и аудио-запис на предаването на парите, и ако от записа става ясно, че двете жени разбират, че той предава в плика пари, промяната на показанията на Дюлгеров няма да изиграе радикална роля, коментират юристи. Досега в хода на процеса не стана публично известно основното доказателство на прокуратурата - а именно записът на предаването на парите.

Другото доказателство на обвинението - тефтерчето на Иванчева, в което тя си писала числа за сумите, които искала - според прокуратурата, вече е компрометирано от експертизата, която установи, че в страниците има и чужд почерк. Но не е нито неин, нито на Дюлгеров и не може да се установи на кого е.

Преди Дюлгеров

обяснения пред съда дадоха Иванчева и Петрова и ĸaтeгopичнo oтpeĸoxa

да са искали или получавали нещо от Ваклин или от когото и дa билo, пo ĸaĸъвтo и дa e пoвoд или дa ca изнyдвaли няĸoгo в своя полза. Билянa Πeтpoва призна, че е имало забавяне на преписки, но заради големия им брой - на ден постъпвали над 100. Тя направи сравнение с факти, които изплуваха във връзка със сегашния aпapтaмeнтен скандал: че 7 години се забавила преписка на община "Слатина" за един таван, и че на този фон 10 мeceцa нe ca нeщo нeчyвaнo. Петрова явно имаше предвид забавената проверка по сигнал за терасата на апартамента на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

След обясненията на подсъдимите делото продължава със заключителните пледоарии на прокурора и защитата.

Междувременно симпатизанти на Иванчева започнаха да събират подписи да бъде издигната за евродепутат.

Дневник