След като министърът на околната среда Нено Димов представи днес предложения за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" заяви, че настоява законопроектът да бъде отхвърлен. Природозащитниците съобщиха, че изпращат днес писмо до премиера на България Бойко Борисов с искане за незабавно спиране на "опасните поправки", предложени от екоминистъра.

Природозащитниците посочват, че консултацията по предложените от Димов промени приключи с огромен брой отрицателни становища на научни и академични институции, природозащитни организации и граждани. "Причините за тях са, че ред предложения противоречат на различни български закони, както и на европейските директиви за природните местообитания и за птиците", заявяват от екокоалицията.

Природозащитниците заявиха за "Дневник", че ако Министерският съвет одобри проекта за промени в закона, те ще започнат протести, ще сезират Европейската комисия и ще изискат спиране на Оперативната програма "Околна среда", защото точно с това финансиране екоминистерството е създало част от предложенията в законопроекта.

Какво ще се промени за мрежата "Натура 2000"

Според "За да остане природа", ако предложенията на екоминистъра бъдат приети, ще влязат в сила "опасни прецеденти", сред които:

- Целите на защитените зони от мрежата "Натура 2000" ще бъдат променени в противоречие на изискванията на европейската директива за местообитанията. Това означава България да променя и да обезсилва еднолично европейските закони за природата;

- Промени в обектите на опазване в зоните ще могат да се правят по еднолична преценка на министъра при липса на ясни процедури за това – така министерството на околната среда безконтролно ще предопределя смисъла и бъдещето на всяка защитена зона;

- Ще се разработват задължителни "Териториални планове за управление", които ще обхващат всички защитени зони в обхвата на една регионална инспекция към Министерството на околната среда и водите (РИОСВ). Това означава, че един план ще включва части от зони, попадащи на територията на няколко РИОСВ. Но европейските директиви изискват мерките за опазване да се прилагат на ниво защитена зона, а не за части от зона.

- Чрез премахване на отговорностите на Националния съвет по биологично разнообразие (НСБР) по отношение на политиките по "Натура 2000" предложенията ще изключват научната основа за създаване и управление на мрежата "Натура 2000". В сега действащия НСБР членуват както представители на администрацията, така и на научни и академични държавни и граждански организации в областта на биоразнообразието, към които има конкретни изисквания за научна експертиза. Той ще се замени с консултативен съвет, за който липсват изисквания за научна експертиза в областта на биоразнообразието;

- Участието на НПО в процесите за "Натура 2000" се предлага да бъде ограничено, като се поставят дискриминативни изисквания.

След наказателни процедури и присъда за Пирин - грешка и с "Натура"

От "За да остане природа" напомнят също, че промените в закона са инициирани от министъра на околната среда и водите Нено Димов, който беше и министърът, предложил на Министерския съвет да вземе решение през декември 2017 г. за промяна в плана за управление на Националния парк "Пирин" с цел застрояване в нарушение на три български закона. Това решение беше оспорвано до окончателното му отменяне от Върховния административен съд през декември 2018 г.

"Разликата този път е, че става дума не за една защитена територия, а за цялата екологична мрежа", обобщават от екокоалицията.

"Проблемите в законопроекта ще доведат до отслабване на режимите за опазване на "Натура 2000" мрежата и нейното обезсмисляне", заявява съобщението на "За да остане природа". "Промените биха улеснили строежи и злоупотреби в опазени природни обекти. "Натура 2000" в България е създадена по силата на европейски закони за природа (повече за "Натура 2000" - тук), които страната се е задължила да спазва и прилага като член на ЕС. Целенасочен натиск и нарушаване на "Натура 2000" ще доведе до поредната наказателна процедура срещу България", добавят природозащитниците.

Според тях започналите нови наказателни процедури в областта околна среда (виж тук и тук) показват, че министърът на околната среда и водите отказва да спазва европейските задължения на България в областта на околната среда.

Дневник