Божидар Андреев спечели златен медал в двубоя на Европейското по вдигане на тежести в грузинския град Батуми за мъже и жени. 21-годишният българин грабна титлата в категория до 73 кг с двубой 345 кг.

Така общият брой отличия за страната ни на първенството във всички движения стана 8 - 4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, което отрежда второ място на националите ни във временното класиране по нации. Три донесе Андреев.

Божидар направи много силно състезание още в изхвърлянето. В първия опит бутна европейския рекорд за 23-годишни със 148 кг, след което във втория си осигури медала със 153 кг, а при третото си излизане не успя на 157 кг. Това му осигури бронз в първото движение с равен резултат с втория Вадим Лихарад от Беларус. Лидер на почивката бе албанецът Брикен Калия с 3 кг повече от българина.

В изтласкването Андреев започна от 181 кг, които му гарантира медал в движението, после премина с успех през 187 кг - това вече значеше медал в двубоя. Последният опит бе шампионски - 192 кг, европейски рекорди в изтласкването и в двубоя.

Среброто е за Брикен Калия с 339 кг, а бронзът за Вадим Лихарад с 335 кг. Отличията бяха връчени от президента на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев.           

Божидар Андреев е шампион от Младежките олимпийски игри в Нанджин през 2014 г. През миналата година, след дълга пауза, той се присъедини към националния отбор и спечели злато на Европейското за 23-годишни в полския град Замошч в кат. 77 кг с 338 кг двубой. По-късно през годината се нареди девети на Световното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг.

Възпитаник е на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев.

По-рано днес Галя Шатова се нареди 12-а в кат. 64 кг при жените. Бронзовата медалистка от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. бе в група Б и събра двубой 203 кг с 92 кг изхвърляне и 111 кг изтласкване. Европейска шампионка за трети пореден път стана румънката Лоредана Тома с 239 кг двубой, европейски рекорд от 111 кг изхвърляне и 128 кг изтласкване.

До края на шампионата в Грузия предстои участието на двама български щангисти. В кат. 109 кг в събота от 13 часа българско време на подиума в Батуми трябва да излязат Христо Христов и Васил Господинов.

Клуб Z