Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи днес на своите колеги Великобритания да получи отсрочка до една година за напускането на ЕС.

Това гласи писмото му до участниците в утрешния извънреден съвет в Брюксел, посветен на член 50. А поводът е поисканото от британската премиерка Тереза Мей отлагане на „Брекзит“ до 30 юни.

    „Досегашният ни опит, както и разделението в британския парламент, показват, че е малко вероятно одобряването на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон да приключи до юни“, пише Туск.

Той смята, че отсрочка до юни би повишила заплахата от серия нови временни отлагания и извънредни срещи на върха на ЕС.

Според Туск съществува и възможност някоя следваща отсрочка да не получи одобрение и така да се стигне до случайна раздяла без уредени правила.

Председателят на Европейският съвет е убеден, че една от възможностите е „гъвкава отсрочка“. Тя трябва да продължи само доколкото е необходимо и не повече от една година, защото след това ще трябва единодушие за предстоящи решения.

При гъвкав подход прилагането на отлагането може да бъде автоматично прекратено веднага след двустранното ратифициране на споразумението за „Брекзит“.

Туск предвижда, че ако застоят продължи, дългата отсрочка би дала възможност на Великобритания да преосмисли стратегията си за напускане на ЕС. Освен това Лондон може да оттегли по всяко време заявката си за напускането.

Докато не излезе от Съюза, Обединеното кралство остава пълноправна част от него. Останалите държави трябва да се отнасят с Великобритания с най-дълбоко уважение заради желанието да останат близки партньори.

По-рано през деня излезе и информация, че германският канцлер Ангела Меркел е говорила за отсрочка с година и пред своите депутати - преди срещата на върха на ЕС утре. 

Тази вечер британският парламент одобри плана на премиера Тереза Мей да поиска удължаване на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 30 юни, съобщи "Ройтерс".

Това стана, докато тя се опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия да прокара в парламента предложеното от нея споразумение с ЕС за "Брекзит". Гласувне, което се провали вече три пъти.

Депутатите гласуваха с 420 гласа и 110 против предложението на правителството за 30 юни.

Преговорите с лейбъристката опозиция за излизане от безизходицата с "Брекзит" ще продължат след утрешната европейска среща на върха за темата, съобщиха от "Даунинг Стрийт". Преводът на това съобщение според "Франс прес" е, че до момента не е постигнат напредък.

Правителството на Мей все пак нарича преговорите конструктивни и подчертава, че "двете страни са се разбрали да се срещнат отново в четвъртък".

Към момента актуалната и договорена дата за напускане на ЕС от Великобритания е 12 април. Това обаче към момента би значело "Брекзит" без сделка.

Клуб Z