"Тотнъм" постигна важна победа над "Манчестър сити" с 1:0 в английското дерби от четвъртфиналите в Шампионската лига. Кореецът Хьон Мин Сон се превърна в герой за "шпорите" в драматичен мач, реализирайки единственото попадение в 79-ата минута.

Попадението на корееца дава шанс на "шпорите" да мечтаят за първо класиране на полуфинал в турнира от сезон 1961-62 насам.

Срещата на "Тотнъм стейдиъм" беше много интересна и с тактически дуел между мениджърите Маурисио Почетино и Пеп Гуардиола. "Тотнъм" беше изправен пред много трудна ситуация, но още в 13-ата минута Юго Лорис спаси дузпа на Серхио Агуеро. "Шпорите" играха и 35 минути без звездата си Хари Кейн, който се контузи.

Победата е първа за "Тотнъм" над "Сити" от 2 октомври 2016 г. Тимът беше в серия от четири двубоя без успех и три поредни загуби.

Поражението слага край на серия от 14 поредни победи на "Сити" във всички турнири. Тимът на Гуардиола губи едва за втори път през 2019 г.

Реваншът е на 17 април на "Етихад".
За пръв път от много време Маурисио Почетино можеше да разчита на титулярния си състав, като единствено Ерик Дайър отсъстваше заради контузия. Всички останали бяха на линия, като по-големите изненади бяха в състава на "гражданите". Там Кевин Де Бройне и Лерой Сане останаха на резервната скамейка за сметка на Илкай Гюндоган и Рияд Марез.

Началните минути бяха за "гражданите", които бяха малко по-активни. Изненадващо "Тотнъм" не успя да установи домакински натиск, а прие играта в своята половина. В 11-ата минута Рахим Стърлинг опита удар, но топката срещна ръката на Дани Роуз, след което се отдалечи от вратата. Първоначално играта продължи, но реферът Бьорн Кайперс получи сигнал от видеоасистентите и използва системата VAR.

В 57-ата минута ситуацията за "Тотнъм" стана още по-тежка, след като Хари Кейн се контузи и напусна терена. Голмайсторът на "шпорите" опита да притисне Фабиан Делф до крайната линия, но неволно левият бек на "Сити" стъпи върху глезена на Кейн, който поддаде.

След излизането на Кейн от терена ситуацията се промени и "Сити" отново си върна предимството. Серхио Агуеро беше сменен от Габриел Жезуш и "гражданите" на свой ред се настаниха в полето на домакините.

Въпреки че десет минути играта се водеше в полето на "Тотнъм", именно "шпорите" успяха да нанесат решителен удар. Това стана в 79-ата минута, когато Хьон Мин Сон изведе "шпорите" напред.

Ериксен изведе корееца в наказателното поле, първоначално той се затвори сам, но възстанови позицията си, завъртя се и стреля под плонжа на Едерсон - 1:0.

Холандският съдия посочи бялата точка, а зад топката застана Серхио Агуеро. Изстрелът на аржентинеца от 11-те метра обаче беше спасен от Юго Лорис. За френския вратар това беше трета спасена дузпа през 2019 г., от общо три, които са изпълнени срещу него.

След първите 20 минути устремът на "Сити" секна и "Тотнъм" успя да пренесе играта в половината на гостите. Футболистите на Маурисио Почетино започнаха да пресират много по-активно съперника си, което притесни играчите в небесносиньо.

Макар и да играеха по-рядко с топката домакините имаха по-опасните ситуации. Стремежът в действията на "шпорите" беше бързо да развиват атаките си и да търсят удар. До почивката те оправиха два точни, като и двата бяха дело на Дани Роуз, но левият бек не затрудни Едерсон.

Хари Кейн не успя да се освободи от защитата на "гражданите". В атака "Сити" показваше активност главно от Агуеро, който търсеше начин да се реваншира за пропуснатата дузпа, най-вече с удари отдалеч.

Втората част започна на много високи обороти, като и двата тима имаха по една добра възможност. Първо Стърлинг стреля с левия крак, но Лорис се намеси. След това "шпорите" отговориха с много опасен фалцов удар на Сон, но топката не успя да намери целта.

Постепенно "Сити" се прибра в своята половина, като просто не успяваше да задържи дълго време топката. Гостите дадоха инициативата на своя съперник, но проблемът за "шпорите" беше че така и не създаваха голови положения.

Сон отбеляза първото попадение в Шампионската лига на "Тотнъм стейдиъм", след като дни по-рано вкара и в първата среща на съоръжението от Висшата лига.

В другата среща "Ливърпул" спечели срещу "Порто" с 2:0 и направи важна крачка към второ поредно класиране на полуфинал. Мърсисайдци вкараха и двата гола до почивката, но след нея показаха доста колебания в защита.

Мърсисайдци започнаха много вдъхновено пред феновете си на "Анфийлд" и след само пет минути успяха да открият резултата. След атака отляво, топката стигна до Фирмино, който я продължи хубаво за Наби Кейта и халфът без да се бави стреля. Топката се отклони леко в Оливър Торес, колкото за да залъже Икер Касияс и да влезе в мрежата му.

Ранното попадение допълнително скова гостите от Португалия, които дълго време не успяха да стигнат до наказателното поле на червените. Вместо това "Ливърпул" имаше още един отличен шанс да вкара гол. С пропуск обаче се отчете Салах.

Все пак в 26-ата минута домакините вкараха втори гол, удвоявайки аванса си. Джордан Хендерсън намери с прекрасно подаване между четирима бранители Трент Александър-Арнолд. Десният бек на "Ливърпул" центрира простреслно към Фирмино и той нямаше как да сгреши на празна врата - 2:0.

Гостите претендираха за засада, но повторенията ясно показаха, че пред топката е единствено ръката на бразилеца, което доказа, че засада няма.

След като вкараха два гола футболистите на Юрген Клоп изведнъж допуснаха спад в играта си. В действията на бранителите в червено се забелязаха колебания, което веднага отвори възможности пред звездата на "драконите" Муса Марега.

Той направи два пропуска, а в 30-ата минута гостите искаха и дузпа за игра с ръка на Александър-Арнолд. Реферът Антонио Матеу Лаос прегледа ситуацията на повторение и даде сигнал играта на продължи.

През втората част "Ливърпул" имаше превес, особено в първите 15 минути. Тогава Салах се отчете с още един пропуск, а хубав удар отправи и Кейта, но не намери вратата.

След 70-ата минута "Порто" усети, че няма какво да губи и се хвърли в предни позиции. Няколко пъти защитата пред Алисон беше поставена под напрежение и показа леки колебания. Гостите от Португалия имаха своите възможности, но не стигаха до ценно попадение преди реванша.

Дневник