Управляващата дясна партия "Ликуд" на израелския премиер Бенямин Нетаняху изглежда с изравнени позиции с основния си центристки съперник - формацията на бившия генерал Бени Ганц - "Синьо и бяло". Това показват първите данните от няколко екзитпола след проведените днес в Израел, съобщи "Ройтерс".

Към момента "Синьо и бяло" с малко изпреварва "Ликуд", като първите данни предполагат хората на Ганц да имат 36-37 места в паррамента, а тези на Нетаняху - 33-36 места. Първоначалните резултати са на трите най-големи телевизии, посочва АФП, цитирана от БТА. 

Прогнозите са, че при толкова изравнени позиции, дори и центристите да са победителят, Нетаняху изглежда с по-добри възможности да състави коалиционно правителство, тъй като сборът от местата на партиите, с които настоящият премиер може да се надява да се коалира, е значително по-голям от този на формацията на Ганц. 

И двамата политици претендират, че са победили. "Победихме! Израелското общество каза думата си", заяви в комюнике партия "Синьо и бяло".

Нетаняху също се похвали с "категорична" изборна победа за предвождания от неговата партия десен блок. 

Ганц е бивш началник на щаба на израелската армия, който е новобранец в политиката. Лидерът на центристката коалиция "Синьо и бяло" умело се представя като по-голям специалист от Нетаняху в сферата на националната сигурност - един от ключовите въпроси в предизборната кампания.

Центриският алианс, в който участват двама бивши военни началници и телевизионният водещ Яир Лапид, първоначално водеше на дясната партия на Нетаняху "Ликуд". Ситуацията обаче постепенно се промени до днес, когато се проведоха изборите.

Клуб Z