Симфониета – Шумен ще представи в четвъртък  от 19:05 часа на публиката концерт „Картини от Севера“ с произведения на най-забележителните композитори от Норвегия, Финландия, Дания и Германия. черпят вдъхновение от скалистите пейзажи и легендите за богове и герои.

Под диригентската палка на Калина Василева ще звучат „Утро“ от Едвард Григ, „Тъжен валс“ от Ян Сибелиус, произведения на датския композитор Карл Нилсен, който стана по-популярен у нас, след като цигуларката Лия Петрова стана Лауреат на конкурса, носещ името му. През 2016 година тя изпълни за първи път в България Концерта за цигулка и оркестър от Нислен заедно с шуменския оркестър. В творчеството на композитора откриваме още два инструментални концерта – за флейта и за кларинет. Отново в Шумен ще прозвучи премиерното изпълнение на Концерта за кларинет в изпълнение на Ангелина Гочева.

Ангелина Гочева е родена на 17 септември 1992 г. в София. На 13 години започва да учи кларинет при Борислав Йоцов. През 2011 г. завършва НМУ „Любомир Пипков”, София, а след това продължава обучението си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Борислав Йоцов.

През 2013 г. и 2014/2015 г. е студент по програма „Еразъм“ в Кралската Консерватория в Антверпен в класа на проф. Иво Либерт и асистент Реймънд Дилс. Била е солист на Нов Симфоничен Оркестър, оркестъра на Класик ФМ Оркестър, оркестрите в Шумен и Видин, Софийска Филхармония, Оркестър на Консерваторията в Антверпен и др. под диригентството на Корнелиус Фровайн, Григор Паликаров, Деян Павлов, Мартин Пантелеев, Максим Ешкенази и Паскал Ван Ос. Участва в различни камерни концерти и фестивали, както и независими и интердисциплинарни проекти.

ШУМ.БГ