Лидерите на Европейския съюз и Китай подписаха съвместна декларация във вторник, след като в последната минута Пекин направи отстъпки в подкрепа на основания на правила международен ред и за мерки срещу промишлените субсидии, предаде EurActiv.

Според източници, цитирани от изданието, Китай за пръв път е признал проблема с принудителния трансфер на технологии. 21-ата среща на върха между ЕС и Китай се състоя след като Европейската комисия описа Китай като "системен съпреник", а лидерите на държавите членки призоваха за по-строга позиция към Пекин.

Китайският премиер обеща на ЕС, че Пекин няма да принуждава чуждестранни компании да споделят чувствителна информация, когато извършват дейност в Китай, и че е готов да обсъди нови световни търговски правила за промишлените субсидии, посочва "Ройтерс".

В навечерието на срещата ЕС продължаваше да отказва да подпише съвместното изявление. Почти всички страни отказаха да го одобрят, когато 28-те посланици на държавите членки обсъдиха темата в Люксембург в понеделник. В последната минута обаче китайските преговарящи изпратиха предложение, което удовлетвори преговарящите от страна на ЕС, коментират европейски източници.

Във вторник председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер се срещнаха с китайския премиер Ли Къцян в Брюксел.

Проблемните моменти бяха параграф, в който се признава значението на основания на правила международен ред, и китайските промишлени субсидии в контекста на реформата на Световната търговска организация (СТО). По отношение на субсидиите китайският премиер заяви, че Пекин подкрепя "честната конкуренция в конкурентни области" и е готов да работи с ЕС в рамките на СТО в други области, където предоставя субсидии.

Промишлени субсидии

В крайна сметка ЕС и Китай се договориха да "водят по-интензивни дискусии за втвърдяване на международните правила за промишлените субсидии".

За основаната на правила международна система китайските преговарящи не стигнаха толкова далеч, колкото ЕС искаше, но държавите членки бяха готови да приемат алтернативна позиция, потвърждаваща "зачитането на международното право и основните норми, управляващи международните отношения, в основата на които стои ООН".

Крайното съгласие на ЕС дойде и след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши европейския износ нови мита на стойност 11 милиарда евро в отговор на европейски субсидии за "Еърбъс".

Опасения за 5G

Рискът от кибер шпионаж, по-конкретно от китайски компании, развиващи 5G мрежи, включително "Хуауей", бе друг проблем, който ЕС повдигна през последните месеци.

Юнкер отбеляза, че въпросът не е бил подробно обсъждан, но добави, че новите мерки, предложени от Еврокомисията за засилване на сигурността на 5G мрежите, "не са насочени към конкретни доставчици или страни, имаме отворен пазар".

Ли изрази надежда, че китайските компании ще бъдат третирани по получат честен и равнопоставен начин.

Всеобхватно инвестиционно споразумение

В заключителната декларация се посочва още, че "двете страни се ангажират да достигнат през 2019 година необходимия решаващ напредък, особено по отношение на либерализацията, с цел сключване на амбициозно всеобхватно инвестиционно споразумение до 2020 година", предаде БТА.

Китайският премиер обеща на домакините си от ЕС, че Пекин вече няма да принуждава чуждестранните компании да споделят чувствителни технологии при развиването на дейност в Китай и че е готов да коригира промишлените субсидии.

По думите на Туск на срещата на върха Китай се е съгласил да осигури балансиране на държавните субсидии за промишлеността и подкрепи предложенията за реформа на Световната търговска организация (СТО) за противодействие на търговските войни. Били са обсъдени и правата на човека.

Юнкер от своя страна подчерта, че новите европейски норми за контрол на чуждестранните инвестиции в чувствителни отрасли не са насочени срещу Китай.

Правителството на Китай никога не е изисквало от работещите в чужбина китайски компании да се занимават с дейност, която може да се тълкува като нарушаване на правото на интелектуална собственост или икономически шпионаж, посочи Ли Къцян пред журналисти в Брюксел.

Дневник