Данъчни инспектори са открили в Кърджали 5 микробуса, превозващи нелегално пътници към Западна Европа, съобщава Националната агенция за приходите. Всички без изключение извършват нерегламентиран превоз и не издават никакви фискални документи за парите, които получават от пътниците, се разбрало при проверките.

Бусовете са шофирани от 1 човек в продължение на повече от 24 часа непрекъснато, което представлява пряка опасност за сигурността на пътниците. Затова НАП ще сезира Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за констатациите си. Собствениците на микробусите ще бъдат глобени с до 2 хил. лв. и те ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, съобщава приходната агенция.

Акцията на НАП срещу нелегалните превози започна преди седмица и ще продължи в следващите месеци. В приходната агенция има сигнали за над 100 превозни средства, които осъществяват нерегламентиран превоз в страната и чужбина, без да отчитат приходите си.

Паралелно с проверките на пътя започват и инспекции за съответствие на имущество и доходи на 172 собственици на микробуси, които системно преминават през граничните пунктове. Информация за потенциално нерегламентирани превози е подадена в НАП от Гранична полиция, като има физически лица, притежаващи десетки микробуси, движещи се към Западна Европа поне веднъж седмично. Някои от собствениците не са декларирали никакви доходи в последните 5 години, а притежават солиден автопарк и недвижими имоти. Недекларираните доходи ще бъдат обложени с данък заедно с изтеклите лихви, допълват от НАП.

"Нерегламентираният превоз освен фискален въпрос е много повече проблем за сигурността на пътниците. Ще си съдействаме с органите на МВР, "Автомобилна администрация" и Гранична полиция за въвеждане на ред в сектора в интерес на потребителите на такива услуги", каза по повод течащите проверки директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков, цитиран от пресцентъра й.

Дневник