Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи мита на стойност 11 милиарда долара на стоки от ЕС, предаде "Гардиън". Администрацията на Тръмп обяви допълнителните мита за стоки от ЕС, включително рокфор и сирене стилтън, вино и самолетни части, в отговор на субсидии за компанията "Еърбъс", вредящи според Вашингтон на САЩ.

Заплахата идва след продължил 14 години спор между САЩ и ЕС за държавните субсидии за "Еърбъс" и "Боинг". Двете страни се обвиняват взаимно пред Световната търговска организация (СТО) за предоставянето на незаконни субсидии на двете групи.

Администрацията на Тръмп публикува списък от 14 страници с европейски стоки, на които може да бъдат наложени по-високи мита, включително сирене рокфор, вино, шампанско, зехтин и морски продукти като стриди.

Според "Еърбъс" няма никаква правна основа за налагането им. Официални лица от ЕС са започнали подготовка за ответни мерки във връзка със субсидиите, отпускани на "Боинг" от американското правителство, посочва "Ройтерс".

Има и опасения, че САЩ ще наложат мита за вноса на коли от ЕС.

В комюнике постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви, че европейските парични помощи за "Еърбъс" ощетяват всяка година САЩ с 11 милиарда долара от търговския обмен. Той заяви, че Вашингтон е готов да предприеме "действия", а СТО трябва скоро отново да се произнесе по този конфликт. "СТО стигна няколко пъти до заключението, че помощите на ЕС носят щети на САЩ", обяви търговското представителство на САЩ, цитирано от "Франс прес" и БТА.

Вашингтон посочва, че ЕС не се съобразява с решението на СТО, и заяви, че е готов да приложи санкциите "това лято", щом организацията оповести решението си. "Целта ни е да постигнем споразумение с ЕС, за да сложим край на субсидиите за големите пътнически превозвачи, които противоречат на заключенията на СТО. Когато ЕС спре тези вредни помощи, въведените в отговор мита биха могли да бъдат отменени", отбелязва Лайтхайзър в комюникето.

Дневник