Атака", ДПС и ДОСТ се регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) за европейските избори, насрочени за 26 май.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, цитиран от "Фокус", посочи, че са събрани над 4 хил. подписа, но листата все още не готова. "В момента тече Политическа академия по телевизия "Алфа" – това е едно предаване и състезание, което тече всеки ден и аз съм жури. В него участват млади хора, които не са членове на партиен актив, не са били депутати", заяви лидерът на "Атака". Кандидатстването за предаването е до 21 април, а след това зрителите ще подредят листата.

По думите му по този начин се дава възможност "млади и неопетнени хора да бъдат подредени според волята на зрителите". Сидеров посочи, че "Атака" ще бъде нещо като школа, която да ги обучава. "Политическата академия е идея, която след тези избори аз ще продължа като нещо като фондация", обясни той.

По време на подаването на документите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви за гарант за мира и стабилността в страната, региона и Европа. "Гарант сме на правата и свободите на всички български граждани, гарант сме за достоен живот в страната – достоен живот и европейски стандарти. Ние сме единствената партия, която еднакво отстоява европейските ценности и в Брюксел, и в България", каза той и припомни приоритетите на партията за евроизборите - чисти храни, чиста вода, чист въздух, чиста зелена енергия и високи технологии. Карадайъ акцентира, че над 100 души са предложени за листата на ДПС за евроизборите от регионалните структури на партията в страната, но тепърва предстои този въпрос да се обсъжда.

При партия ДОСТ все още не е известно кой ще е водач на листата, тъй като партията е отворена за сродни политически сили и организации за съвместно участие в евроизборите, каза лидерът й Лютви Местан, цитиран от БНР. Партията се явява на изборите с посланието "За запазване на европейската и евроатлантическата ориентация на страната ни". Във вътрешнополитически план партията ще настоява за промяна в конституцията и за признаване на турско етническо малцинство.

Дневник