Франция и Италия са разделени по отношение на политиката към Либия въпреки официалната позиция за единство на ЕС, заявена от върховния представител на блока за външната политика и сигурността. Това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от "Ройтерс".

Таяни, който е италианец, призова държавите членки да говорят с един глас за кризата в Либия, където съперничещи си сили водят боеве за контрол над столицата Триполи.

Таяни спомена и ролята на Франция и Великобритания в победата над бившия лидер Муамар Кадафи през 2011 г., действие, което според него е било грешка, предизвикала хаос. "Нуждаем се от единство, трябва да говорим само с един глас като европейци, но за съжаление европейците са разделени за това", допълни Таяни, според когото Франция и Германия имат различни интереси.

През изминалите години Франция, която притежава петролни активи в Източна Либия, предостави военна подкрепа на Халифа Хафтар там, коментираха либийски и френски официални лица.

Италия, бивша колониална сила и важен играч в либийския петролен сектор, подкрепи Файез ал Сарадж, чието правителство на националното единство бе създадено в Триполи през 2016 г. с подкрепата на ООН.

В понеделник Федерика Могерини, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността, заяви, че блокът е единен в призива за примирие и връщане към дипломацията.

Дневник