Бракониер, за когото се предполага, че е бил на лов за рог от носорог в Националния парк Крюгер в Южна Африка, е бил убит от слон, а останките му – изядени от лъвове, пише сайтът „Лайв сайънс” (Live Science).

Историята се превърна в нещо като хубава приказка за потребителите на социалните мрежи, въпреки че природозащитниците предупреждават, че бракониерството не е толкова просто, колкото изглежда.

Естественикът Сабах Ибрахим написа в Туитър: „Това винаги е разочароващо. Поръчката на рог от носорог идва от много богати хора, които почти никога не биват изправени пред правосъдието, а самите бракониери често са отчаяни хора, които живеят в съкрушителна постколониална бедност”.

Смърт и лъвове

Новината беше съобщена с прессъобщение от Националния парк Крюгер. Властите там съобщават,ч е с тях са се свързали от семейството на мъж и казали, че тялото му е оставено в парка. Поне още четирима души са били с въпросния мъж на лов за носорози, когато жертвата е била убита от слон на 2 април.

Рейнджърите от парка търсили тялото пеша и със самолет, но не успели да го намерят до 4 април сутринта, след като арестували останалите предполагаеми бракониери и от тях разбрали къде са оставили тялото. До тогава лъвове вече са оглозгали трупа на мъжа, оставяйки след себе си само черепа и панталоните му.

Новината беше споделена в Туитър с коментари като „карма” и „най-накрая добри новини”. Много природозащитници обаче бяха притеснени от реториката. „Смъртта на този бракониер намали ли поне мъничко търсенето на рог от носорог? Изобщо пострадал ли е човекът от другата страна на сделката? Не. Така че няма „карма”, пише Ибрахим.

Бракониерството е трагичен проблем в Националния парк Крюгер и на други места. През 2017 г. беше убит бял носорог в зоопарк във Франция, което е доказателство за рисковете, които бракониерите са готови да поемат, за да получат рога. Въпреки че рогът е просто кератин, същият материал, който прави ноктите и косата, той се цени високо в традиционната източна медицина и често се купува като символ на статуса.

Vesti.bg