Барселона" спечели първа победа като гост на "Манчестър юнайтед" в своята история и се доближи до полуфиналите на Шампионската лига. Автогол на Люк Шоу в 12-ата минута даде аванс на каталунците преди реванша на "Олд трафорд" на 16 април.

"Барселона" имаше две равенства и две загуби в досегашните си четири официални мача срещу "Юнайтед" на "Олд трафорд". Успехът тази вечер запъти испанския шампион към първо участие в полуфиналите на Шампионската лига от 2015 г., когато спечели за пети път най-силния клубен турнир.

"Юнайтед" игра агресивно и имаше добри моменти в хода на мача. Тимът на Оле Гунар Солскяр обаче беше прекалено беззъб във финалната третина на терена и завърши без точен удар за цялата среща.

За пръв път от 2005 г. "червените дяволи" записват двубой без изстрел във вратата на съперника в Шампионската лига. Тогава рекордьорът по титли на Англия отстъпи с 0:1 срещу "Милан" в осминафиналите.

"Барселона" също сътвори твърде малко в атакуващ план, но имаше късмет да поведе рано. В 12-ата минута Меси се измъкна зад защитата вляво от врата и центрира към далечната греда за Суарес. Уругваецът стреля с глава, топката се отби в Люк Шоу и се озова в мрежата.


Тимът на Ернесто Валверде подходи прагматично след ранното попадение и опита да контролира мача с продължително владение на топката. Каталунците показаха слабости, но футболистите на "Манчестър юнайтед" така и не се възползваха.

"Беше много трудно. Трябваше да положим много усилия, за да спечелим. През първото полувреме ни натиснаха сериозно, през второто - също. Трябваше да играем солидно в защита. Вкарахме ранен гол, Филипе Коутиньо можеше да отбележи втори през първото полувреме. След почивката също имахме едно-две положения. Малките детайли решиха мача", каза централният защитник на "Барселона" Жерар Пике, който беше избран за играч на мача.

"Ранният гол ни даде спокойствие. След това опитвахме да играем, но имаше сериозен натиск както от играчите на "Юнайтед", така и от трибуните. След като видяхме какво се случи на ПСЖ, няма как да се чувстваме сигурни (за класирането за полуфиналите). ПСЖ постигна още по-добър резултат тук (2;0), но видяхме какво стана в Париж. Всичко се случва във футбола. "Манчестър юнайтед" е велик клуб и винаги може да те обърне. Трябва да сме много концентриране", каза още бившият играч на "червените дяволи".

В другата среща, която се игра по същото време, "Аякс" и "Ювентус" също оставиха развръзката за реванша след равенство 1:1 в Амстердам. Кристиано Роналдо изведе "старата госпожа" напред в последната минута на първото полувреме, а Давид Нерес изравни секунди след почивката.


Роналдо, който успя да се възстанови навреме за мача, отбеляза 125-ия си гол в Шампионската лига.

Това се случи точно 12 години след като португалецът се разписа за пръв път в най-силния клубен турнир в света.

Попаденията на петкратния носител на "Златната топка" в директните елиминации вече са 64.

Той има повече, отколкото втория и третия в класацията взети заедно - Лионел Меси (42) и Томас Мюлер (21).

Дневник